Seducatorul domn Nae. Viata lui Nae Ionescu - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0209miercuri 03 mar 2021
​Recomandare de lectura

Seducatorul domn Nae. Viata lui Nae Ionescu

de A.V. Luni, 18 mai 2020, 15:43
- a A+
Imagine

Un profesor de filozofie nascut la Braila spre sfarsitul secolului XIX devine in anii Romaniei Mari maestrul unei generatii stralucite de ganditori si scriitori a caror faima va depasi granitele tarii. Printre ei, Mircea Eliade, Emil Cioran, Mihail Sebastian, Constantin Noica. Aparitia lui vulcanica intr-o Romanie abia inchegata politic si teritorial are efectul unei mutatii de destin.


Ii place sa i se spuna Nae. Impamanteneste un limbaj teologic romanesc, face din predarea filozofiei o impartasire a intelepciunii, le deschide studentilor gustul pentru metafizica si gandire speculativa, invigoreaza scrisul gazetaresc, participa la primele mari proiecte editoriale romanesti, se implica in miscarile de tineret, e mandru sa fie sfetnic de taina al regelui Carol II. Cu inteligenta, umorul si farmecul lui aparte isi conduce discipolii pe carari politice periculoase.

Este deopotriva venerat si detestat: un seducator al mintilor si al inimilor, pentru care Maria Cantacuzino (Maruca), prietena reginei Maria, e gata sa se sinucida. Imensul orgoliu intelectual ii este zeu si calauza in toate contradictiile existentei sale. La 130 de ani de la nasterea lui Nae Ionescu, aceasta carte-portret este o incursiune pasionanta in aventura unei vieti care nu si-a epuizat niciodata misterele.20675 de afisariomul a fost un plagiator ordinar
girea [utilizator], Joi, 21 mai 2020, 15:12
+9/21
a fost destept pe munca altora, iar chestia cu legionarismul nu e slogan, e istorie.
vad comentarii...
mike_the_hunter [utilizator], Duminică, 24 mai 2020, 20:50
+9/15
si nu spun decat atat : e o carte exceptionala , ma bucur ca Romania are un mare scriitor...sigur, mai e unul ,desigur, Cartarescu, care astepta Nobelul in fiecare an...
A, si sa nu il uitam pe simpaticul Eugen Istodor! Maestre , ai citit cartea? De ce nu faci matale un interviu cu Tatiana Niculescu , ci cu diversi no name?
inca 16 comentarii comenteaza