Moștenirea viitorului CNATDCU: sesizări de plagiat fără verdict în cazul unor persoane publice influente (Press One) - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0949marţi 11 aug 2020

Moștenirea viitorului CNATDCU: sesizări de plagiat fără verdict în cazul unor persoane publice influente (Press One)

de R.M. Joi, 18 iunie 2020, 13:46
- a A+
Imagine
100 de sesizări de plagiat în teze de doctorat înregistrate în 4 ani și doar 71 de verdicte pronunțate, arată bilanțul activității CNADTCU realizat de Emilia Șercan pe pressone.ro .


Dintre aceste 71 de verdicte, 49 s-au soldat cu retragerea definitivă a titlurilor de doctor, iar 22 cu menținerea definitivă a titlurilor. Alte 4 decizii sunt, în prezent, în diverse faze de contestare. O altă sesizare dintre cele 100 a fost clasată din motive procedurale.

Rămân 23 de sesizări "în lucru", pentru care Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) – instituția care soluționează sesizările de plagiat în tezele de doctorat – nu s-a pronunțat în cei patru ani de mandat (mai 2016 – iunie 2020).

Bilanțul cifrelor indică, la prima vedere, o aparentă eficiență și intransigență academică.

La o analiză atentă, însă, reiese că 32 din cele 49 de titluri retrase definitiv au avut la bază solicitări făcute de Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" – pe scurt, Academia SRI – care, în urma unui proces de evaluare internă, a constatat că lucrările pe care le-a girat în timp sunt plagiate. În total, Academia SRI a reclamat la CNATDCU 41 de teze.

În cei patru ani de mandat – primul pe care CNATDCU și l-a exercitat integral, după desființarea din 2012 și reînființarea în 2016 – instituția a fost în atenția opiniei publice în principal din pricina acuzațiilor de plagiat formulate împotriva unor persoane cu funcții importante în stat.

Dacă în multe cazuri sesizările s-au soldat cu retragerea definitivă a titlurilor, ies în evidență cazurile în care CNATDCU fie nu s-a pronunțat deloc – deși au trecut ani de la depunerea plângerilor – fie a pronunțat decizii discutabile.

Un exemplu: 1.501 de zile au trecut din 10 mai 2016, data la care pe numele lui Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general la acel moment – reconfirmat în funcție anul acesta –, a fost înregistrată o sesizare de plagiat pentru teza de doctorat susținută la Academia SRI.

Termenul de soluționare a sesizării, de 45 de zile, a fost depășit de peste 33 de ori fără ca CNATDCU să emită o decizie.

Citește articolul integral pe pressone.ro


2010 afisariNiste PSDisti, nu ma mir deci
Excelsior [utilizator], Joi, 18 iunie 2020, 14:21
+2/2
Alt maret produs al societatii multilateral corupte generata de 30 de ani de PSDism ...plina de pensii speciale, legi cu dedicatie pt salvarea infractorilor si cat mai multa functionarime si politruci care vin la serviciu ca sa treaca zilele pana la salariu sau ca sa ia spaga. Incompetenti, indiferenti, superficiali, dezinteresati, inculti, fuduli
comenteaza
Cookie Settings