​DOCUMENT Planul de relansare economică integral : Proiecte, termene de execuție și surse de finanțare - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0976miercuri 05 aug 2020

​DOCUMENT Planul de relansare economică integral : Proiecte, termene de execuție și surse de finanțare

de C.P. Miercuri, 1 iulie 2020, 17:01
- a A+
Imagine
​Guvernul a făcut public documentul integral "Planul de investiții și relansare economică". Cele 160 de pagini ale documentului conțin toate proiectele pe termen mediu și lung, termenele de execuție și sursele de finanțare. Guvernul spune că prin noul model de dezvoltare își propune asigurarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025.În domeniul investițiilor publice în infrastructura fizică a României, prioritatea pe termen scurt este creșterea ritmului de finalizare a lucrărilor aflate în execuție și pregătirea proiectelor majore de infrastructură pe termen mediu și lung din domeniile transporturilor, energiei, comunicațiilor, agriculturii, sănătății, sportului și educației.

Pe termen mediu și lung, obiectivul Guvernului este realizarea unui program de investiții publice cu o alocare bugetară din fonduri europene și naționale, rambursabile și nerambursabile, de aproximativ 100 de miliarde euro în perioada 2020 – 2030.

În domeniul infrastructurii de transport , una dintre prioritățile Guvernului o reprezintă finalizarea lucrărilor de infrastructură care înregistrează mari întârzieri, din cauza deficiențelor anterioare de pregătire a proiectelor. Acestea însumează 407,3 km de autostrăzi și drumuri expres, cu o finanțare necesară de 4,3 miliarde de euro.

Pe termen mediu și lung, Guvernul își propune să asigure conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României și cu rețelele de transport pan-europene, prin demararea lucrărilor la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi și drumuri expres, cu un cost estimat de 31 miliarde de euro. La acestea se adaugă investiții în cca. 3.000 de km de cale ferată, cu un cost estimatde aproximativ 18 miliarde de euro, și investiții în domeniul naval și aerian care însumează peste 6 miliarde de euro.

Sectorul energetic necesită un volum investițional uriaș pe întreg lanțul tehnologic , de la producere de electricitate, la rețele inteligente de transport și distribuție de gaze naturale și electricitate, precum și la reformarea pieței de electricitate și gaze naturale. Valoarea investițiilor programate în Sistemul Energetic Național pentru perioada 2020 – 2025 este estimată la 12,48 miliarde de euro, la care se adaugă proiectele de dezvoltare din sectorul de transport al energiei electrice și al gazelor naturale, precum și proiectele de investiții ale companiilor energetice în capacități noi de producție și de exploatare, dezvoltate în parteneriat cu alte companii private.

Prioritatea Guvernului pentru infrastructura națională de sănătate este finalizarea pe termen mediu și lung a spitalelor regionale la Iași, Cluj și Craiova alături de construirea, modernizarea și reabilitarea a 25 de spitale județene și 110 spitale orășenești cu o alocare bugetară de 17,5 miliarde de lei în perioada 2021 – 2027. Până acum, Guvernul a semnat contractele pentru construirea primelor 3 spitale regionale la Iași, Cluj și Craiova cu o valoare totală de 1,64 miliarde de euro.

Investițiile în infrastructura de învățământ
au ca obiectiv de bază reducerea ratei de abandon școlar, creșterea siguranței elevilor și profesorilor în școli, reducerea supra-aglomerării elevilor în clase și asigurarea accesului la învățământ gratuit, în proximitatea domiciliului, pentru fiecare copil. În acest sens, Guvernul României a programat pentru perioada 2021-2027 un pachet de investiții pentru infrastructura de învățâmânt care urmărește modernizarea și reabilitarea a 2.488 de unități școlare, construcția a 346 de grădinițe, 40 de campusuri școlare, construirea a 30 de cămine studențești și reabilitarea a 8 centre universitare, costurile totale ridicându-se la 14 miliarde de lei.

Pentru modernizarea comunităților locale
sunt proiectate investiții în drumuri județene și locale, infrastructura de apă și canalizare, stații de epurare a apei, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale, construcția de unități școlare, centre medicale și baze sportive care însumează 102 miliarde de lei în perioada 2021 – 2027.

În domeniul agriculturii , un obiectiv prioritar al Guvernului pe termen mediu și lung este elaborarea și implementarea unei Strategii de Gestionare a Apei care se referă la reabilitarea infrastructurii de irigații existente, în perioada 2021-2024, prin punerea în funcțiune a 138 amenajări de irigații, cu un buget estimat de 3,4 miliarde de euro. În același timp, este prevăzută reabilitarea infrastructurii de desecare – drenaj care deservește o suprafață de 2,8 milioane de ha, cu o valoare de 1,1 miliarde de euro, precum și efectuarea de lucrări de combatere a eroziunii solului care deservesc o suprafață de aproximativ 510 mii de ha, cu o valoare de 500 milioane de euro.

Un alt obiectiv strategic în domeniul agricol este dezvoltarea unei rețele naționale de colectare, depozitare, sortare, ambalare, procesare și comercializare a produselor românești.6251 de afisariAveti dreptate
Bradisor [utilizator], Vineri, 3 iulie 2020, 14:07
+1/1
REFORMA SATULUI.este chiar mai importata decat relansarea economica .Numai ca ca n-o poti face daca nu ai un Parlament in care peste 65% sa doreasca: o alta Constitutie o alta CCR ,o alta impartire administrativa(fara comune falimentare si un Buuresti cu 7 primarii ),cu un Parlament mai suplu ,un sistem de pensii echitabil fara pensii speciale ,fara salarii nesimtite la bugetari etc etc Toate acestea nu pot fi efectuate de un guvern cu un Parlament ostil
Solutia:stampila de vot.
Programul lansat de guvern priveste relansarea economica unde are competente mai largi si necesita urgenta.Nu se poate spune ca obiectivele prevazute in program nu sunt f. necesare iar Romania isi poate permite sa finanteze investitii de cate 10mld EURpe an avand in vedere fondurile acordate de UE.Deci nu se poate spune ca este un program nerealist..
Foarte multi PSD isti activi / recte comunisti/
constatator [utilizator], Miercuri, 1 iulie 2020, 22:54
0/2
Eu am obosit stat Roman comunist, ce cauti in aceasta comunitate europeana?
inca 7 comentarii comenteaza
Cookie Settings