Poliția britanică a arestat un bărbat în legătură cu dărâmarea statuii comerciantului de sclavi Edward Colston - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0949marţi 11 aug 2020

Poliția britanică a arestat un bărbat în legătură cu dărâmarea statuii comerciantului de sclavi Edward Colston

de S.J. Joi, 2 iulie 2020, 13:28
- a A+
Imagine
Poliția britanică a anunțat că a arestat un bărbat în legătură cu dărâmarea de luna trecută a statuii comerciantului de sclavi Edward Colston, un incident care a declanșat o dezbatere majoră în Regatul Unit despre trecutul colonial al țării, relatează Reuters .


Demonstranții antirasism care protestau în orașul-port Bristol din vestul Angliei ca urmare a uciderii lui George Floyd de către Poliția din Minneapolis au smuls de pe soclu statuia lui Colston și au aruncat-o în apă.

"Un bărbat în vârstă de 24 de ani a fost arestat sub suspiciunea de distrugere și a fost eliberat fiind investigat în libertate", a anunțat Poliția din Avon și Sommerset într-un comunicat.

Colston a făcut o avere din comerțul cu sclavi africani și statuia sa a fost de mult timp un subiect de controverse în Bristol. Sculptura a fost între timp recuperată din apă iar primarul orașului a anunțat că va fi expusă într-un muzeu alături de pancarte ale protestatarilor Black Lives Matter.

Premierul britanic Boris Johnson a transmis după incident că înțelege emoțiile puternice ale oamenilor privind statuia dar că dărâmarea acesteia reprezintă o infracțiune.

Dărâmarea statuii lui Colston a dus la înlăturarea altor memoriale sau punerea sub discuție a viitorului lor , multe persoane din mediul universitar și politicieni exprimându-și opoziția față de înlăturarea unor astfel de monumente, argumentând că ele doar reflectă istoria și ar trebui să reprezinte un punct de discuție.

Citește și:


1893 de afisariStatuia filantropului Edward Colston, asa-i corect
YorkshireTerrier [utilizator], Joi, 2 iulie 2020, 15:52
+5/5
Edward Colston are statuie pentru activitatea lui filantropica in orasul Bristol.
Printre multe alte activitati si afaceri, el a avut si o cota parte dintr-o firma care facea trafic de sclavi, legal la momentul respectiv. Dar nu asta e motivul pentru care are statuie. E doar o distorsionare mizerabila a realitatii.

A donat bani in special pentru scoli si spitale, dar acum ne impunge in dos corectitudinea politica. E posibil ca omul nici macar nu a vazut vreodata un sclav, el fiind la Londra, membru in consiliul de conducere al Royal African Company, iar sclavii undeva la mii de km.

Conducatorul formal al RAC a fost regele Iacob II, apoi Colston si-a vandut partea urmatorului rege William Orange. Prin urmare trebuie date jos si statuile celor doi regi mentionati.
comenteaza
Cookie Settings