"Începutul sfârșitului pentru ultimul dictator al Europei?" - The Guardian, despre alegerile din Belarus - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0949marţi 11 aug 2020

"Începutul sfârșitului pentru ultimul dictator al Europei?" - The Guardian, despre alegerile din Belarus

de C.V. Duminică, 2 august 2020, 16:18
- a A+
Imagine
Belarus va organiza alegeri prezidențiale pe 9 august, iar actualul președinte Aleksandr Lukaşenko se află la putere de 25 de ani și e considerat a fi "ultimul dictator al Europei". Cotidianul britanic The Guardian scrie că Lukașenko se confruntă cu proteste masive, are dispute cu Rusia și este supus unor presiuni fără precedent.


"Aleksandr Lukaşenko este supus unor presiuni mai mari ca niciodată. În ultima săptămână, în Belarus au avut loc scene uimitoare: un miting al opoziţiei considerat cel mai mare de după destrămarea URSS; în plus, 33 de mercenari ruşi care ar fi fost trimişi să destabilieze ţara au fost arestaţi; iar Lukaşenko a recunoscut că este infectat cu noul coronavirus, după câteva luni în care a minimizat epidemia", comentează cotidianul The Guardian într-un articol intitulat "Este acesta începutul sfârşitului pentru «ultimul dictator al Europei»? / Aleksandr Lukaşenko, liderul din Belarus, este vizat de ameninţări din toate părţile, în contextul în care naţiunea decide dacă îi oferă al şaselea mandat de preşedinte", notează Mediafax.

Este foarte probabil ca preşedintele Lukaşenko, aflat la putere de 25 de ani, să revendice victoria în scrutinul din 9 august şi să rămână la putere. "Dar este în defensivă, confruntându-se cu o opoziţie energizată pe fondul disputelor dure cu Rusia, din cauza integrării economice, şi cu Occidentul, din cauza situaţiei drepturilor omului. Este cel mai dificil moment al carierei sale", observă The Guardian.

"Pentru prima dată, Aleksandr Lukaşenko luptă într-un război pe trei fronturi. Nu ştie spre ce să se îndrepte", afirmă Alexander Feduta, un analist politic care a fost consilier al liderului belarus în anii 1990.

Chiar dacă va obţine o nouă victorie electorală, actualele lupte îl vor însoţi pe Lukaşenko în al şaselea mandat prezidenţial.

În ultimele zile, liderul regimului de la Minsk a vizitat baze militare şi ale forţelor de ordine publică, cerându-le autorităţilor să nu permită proteste de stradă. Mesajul adresat opoziţiei a fost clar: să se gândească de două ori înainte de a contesta rezultatul scrutinului prezidenţial. Totuşi, tacticile de intimidare nu par să fi oprit mitingurile opoziţiei.

"Acţiunile au rolul de a speria cetăţenii pentru a nu mai protesta. Dar, cu cât încearcă mai mult să îi sperie, cu atât efectul este invers. Acum, încearcă să convingă pe toată lumea că se va ordona deschiderea focului. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, va fi slăbit. Dar, dacă vor fi trase focuri de armă, va urma moartea sa politică", apreciază Alexander Feduta.

Protestele de contestare a rezultatului scrutinului prezidenţial par inevitabile. Svetlana Tihanovskaia, candidata opoziţiei unite, a declarat că nu va face apel la organizarea de proteste, dar va participa la demonstraţii dacă vor izbucni.

Citește și:7882 de afisariNumai moartea îi poate veni de hac
Amerlocu [utilizator], Duminică, 2 august 2020, 16:37
+11/17
Atâta vreme cât individul ăsta suflă va rămâne ferm la putere. În mod sigur se înțelege cu Rusia, iar opoziția va fi strivtă ca-n totdeauna. E foarte posibil ca toată comedia cu arestarea celor 33 de muscali să fie aranjată împreună cu rușii tocmai spre a-i crea reputația de „patriot”.
De altfel
Amerlocu [utilizator], Duminică, 2 august 2020, 18:16
+3/7
Ca să revenimla afacerea rușilor arestați, în 2011 când țara era puternic afectată de criza din 2008-2009 și alegerile păreau dificile, s-a produs chiar înainte de prezindețiale o explozie în metroul din Minsk. Au fost morți si răniți. Lukașenko a fost pe felie la fața locului. A promis că vinovații vor fi rapid găsiți și pedepsiți.

Două zile mai târziu au fost arestați doi papagali care după câte o noapte de teorură în arest au mărturisit tot. Au fost judecați rapid și împușcați. Nația a fost fericită și a uitat de criză. Există suficiente indicii ca să se presupună că atacul a fost de fapt arnajat chiar de serviciiile secrete bieloruse. Fragmente de pe urma exploziei au ajuns în vest unde au fost analizate și pe ele s-au găsit urme de explozibil militar și nicidecum ceva artizanal așa cum au afirmat autoritățile bieloruse.
inca 2 comentarii comenteaza
Cookie Settings