"Ce ziceți de Jeffrey?" Cum vor locuitorii din orășelul Azbest să schimbe numele localității - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0209miercuri 03 mar 2021

"Ce ziceți de Jeffrey?" Cum vor locuitorii din orășelul Azbest să schimbe numele localității

de S.J. Miercuri, 16 septembrie 2020, 12:35
- a A+
Imagine
Un orășel din Québec denumit după substanța mortală minată acolo, azbestul , a redus la patru lista de noi nume pe care le ia în considerare pentru a adopta o nouă identitate, relatează The Guardian .


Cele patru nume finaliste, alese dintr-o listă de 1.000 de sugestii, includ Phénix - o referire la pasărea mitică renăscută din foc (deși expunerea la azbest este adesea o îngrijorare în urma unor incendii majore), Apalone, numele unei specii de broască țestoasă, sau Trois-Lacs (trei lacuri), numele unui cartier din orășel.

Ultimul concurent este "Jeffrey", numele a ceea ce până recent a fost cea mai mare mină de azbest a orașului, toți rezidenții cu vârsta de 14 ani împliniți putând vota asupra noului nume al localității.

Deși denumirea substanței cancerigene este "amiante" în franceză, limba vorbită de majoritatea locuitorilor orașului, primarul Azbestului, Hugues Grimard, a declarat anul trecut că numele a descurajat "o serie de investitori de-a lungul anilor".

Însă decizia de schimbare a numelui pare să fi divizat orășelul de 7.000 de locuitori, o parte din aceștia simțându-se atașați de industria care odată le-a asigurat traiul, relatează Bloomberg .

Postarea pe Facebook prin care erau anunțați cei patru finaliști a atras mai multe comentarii critice, în special la adresa opțiunii "Jeffrey".

"Am un mesaj pentru prietenii mei din Azbest", a scris o persoană în franceză: "orice nume, dar absolut nu Jeffrey".

"Dacă înlocuim Azbest cu Jeffrey!!", a scris un alt utilizator exasperat în timp ce o a treia persoană a subliniat că alegerea Jeffrey, numele proprietarului minei de azbest, ar însemna că localitatea nu ar lăsa în urma asocierea cu substanța cancerigenă.

Și în plus, Jeffrey este un nume englez.

Citește și:
1470 de afisarisubtila traducere:
victor L [utilizator], Miercuri, 16 septembrie 2020, 13:11
0/2
"Un orășel din Québec denumit după substanța mortală minată acolo".
"Deși denumirea în franceză a substanței cancerigene este „amiante” în franceză"
Orice nume...
Nonidem [utilizator], Miercuri, 16 septembrie 2020, 15:45
0/0
Orice nume, numai nu Jeffrey-nume englezesc!Ajunge cateva secole de oprimare lingvistica a Canadei Franceze!Vive le Quebec libre!
inca 1 comentariu comenteaza