Regina Elizabeth mai pierde o insulă. Barbados vrea să fie republică - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0456miercuri 03 mar 2021

Regina Elizabeth mai pierde o insulă. Barbados vrea să fie republică

de DG Miercuri, 16 septembrie 2020, 12:59
- a A+
Imagine
Barbados a anunțat intenția de a o înlătura pe Regina Elizabeth din poziția de șef al statului și de a deveni astfel republică, informează BBC News .


"A venit vremea să lăsăm în urmă, definitiv, trecutul nostru colonial", a transmis guvernul, într-o declarație de presă.

Această mișcare este punctul culminat al unui proces început în urmă cu o jumătate de secol, când insula și-a câștigat independența față de Regatul Unit. Celebrarea celor 55 de ani de independență va avea loc în noiembrie 2021.

Într-un discurs semnat de premierul Mia Mottley se arată că cetățenii din Barbados vor să aibă un șef de stat provenit din rândul lor.

"Aceasta este o ultimă afirmare a încrederii în ceea ce suntem și ceea ce putem realiza", se mai arată în discursul premierului.

Mesajul este parte a Discursului Tronului care prezintă politicile și programele guvernamentale înaintea noii sesiuni parlamentare. Deși este citit de guvernatorul general, mesajul este semnat de premier.

În mesaj este citat și primul premier al insulei de la câștigarea independenței, Errol Barrow, care avertiza că țara nu ar trebui să se bazeze pe premise coloniale, el fiind și prima voce care a sugerat abolirea monarhei.

În 1998, o comisie de revizuire a constituției recomanda trecerea la statutul de republică. Și predecesorul actualului premier, Freundel Stuart, vorbea despre trecerea de la sistemul constituțional al monarhiei la republică într-un viitor apropiat.

Barbados nu ar fi prima fostă colonie britanică din Caraibe care ar trece la statutul de republică. În 1970, Guyana a făcut acest pas, la mai puțin de 4 ani de la declararea independenței. Au urmat Trinidad și Tobago în 1976 și Dominica în 1978.

Toate trei au rămas însă în Commenwealth, care reunește foste colonii britanice, dar și state care nu au avut relații istorice cu Regatul Unit.


2813 afisariRepublică=socialism?
Kwisatz Haderach [utilizator], Miercuri, 16 septembrie 2020, 13:50
+3/9
Deci conform logicii dvs. de fier Statele Unite ale Americii sunt socialiste? :)
Comparație între colonii
BEDE [utilizator], Miercuri, 16 septembrie 2020, 13:35
0/4
Să comparăm coloniile britanice cu cele spaniole.
Australia, Noua Zeelandă și Canada depășesc mult oricare dintre fostele colonii spaniole. În plus, multe dintre fostele colonii britanice sunt în Commonwealth, o comunitate în care sunt în relații bune. Ia să comparăm aceasta cu istoria Americii Latine, când îtnre fostele colonii spaniole au fost N războaie: între Argentina și Uruguai, între Chile și Peru, între... nu mai știu câte conflicte. Și fiecare țară sud-americană are propria ei versiune cu privire la acele conflicte, încât este greu să ai o imagine clară (așa cum, de pildă există o imagine clară în mai multe conflicte din istoria Europei).
inca 2 comentarii comenteaza