ELCEN: Pierderile din rețeaua de termoficare aproape s-au dublat în ultimul an și au ajuns la 2,2 milioane de litri de apă fierbinte/oră - Hotnews Mobile
1 € 1 USD miercuri 30 sep 2020

ELCEN: Pierderile din rețeaua de termoficare aproape s-au dublat în ultimul an și au ajuns la 2,2 milioane de litri de apă fierbinte/oră

de Catiușa Ivanov Miercuri, 16 septembrie 2020, 13:03
- a A+
Imagine
Pierderile din rețeaua de termoficare aproape s-au dublat în ultimul an, circa 2,2 milioane de litri/oră de apă fierbinte ajungând în pământ, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri de ELCEN, producătorul de energie termică din Capitală. Rețeaua de termoficare este administrată de Primăria Capitalei, iar ELCEN în subordinea Guvernului. Reprezentanții ELCEN susțin că aceste pierderi uriașe au posibile consecințe negative atât asupra alimentării cu apă caldă și căldură a bucureștenilor, cât și asupra alimentării cu energie electrică necesară funcționării în siguranță a Sistemului Energetic Național.


"Pierderile sunt foarte aproape de valoarea maximă peste care devine practic imposibilă o garantare sigură și stabilă a alimentării cu energie termică și electrică în perioada următoare. Fără lucrări de reparații, rețeaua operată de Termoenergetica a ajuns într-un asemenea punct de degradare, încât două milioane două sute de mii de litri de apă fierbinte se pierd in fiecare oră în pământ prin găurile din conducte afectând solul și clădirile", a transmis ELCEN.


Situația pierderilor din rețeaua de termoficare este următoarea, potrivit ELCEN:
-2016: 800.000 l/h
-2019: 1.200.000 l/h
- 2020: 2.200.000 l/h

"În aceeași perioadă a anului trecut, pierderile erau de 1200 t/h, iar odată cu debutul sezonului rece anterior (2019-2020), acestea au urcat vertiginos la peste 2000t/h, deși a fost o iarnă extrem de blândă (iarna 2019 a fost declarată în mod oficial cea mai călduroasă din istorie pentru Europa). Acest lucru a făcut ca sistemul să funcționeze la limita de avarie, iar eforturile, atât pe parte de producție, cât și pe parte de transport și distribuție, au fost uriașe pentru a gestiona funcționarea unui astfel de sistem în condițiile de deteriorare în care se afla la acel moment. Se observă, de asemenea, o explozie a pierderilor în rețea în luna august a acestui an: de la aprox. 1700 t/h la 2200 t/h", se arată în comunicat.

Compania acuză că în perioada de campanie electorală nu se execută reparații semnificative în rețea pentru pregătirea pentru sezonul de iarnă, fapt ce periclitează grav asigurarea încălzirii și a furnizării energiei electrice în perioada următoare.

"În condițiile în care suntem foarte aproape de un vârf al pierderilor de 2300 t/h și sezonul rece nu a început încă, precum și în situația în care nu sunt realizate lucrări de reabilitare/modernizare a rețelei, dorim să ne manifestăm îngrijorarea profundă cu privire la calitatea serviciului de alimentare cu energie termică și electrică odată cu debutul sezonului de iarnă 2020-2021. Degradarea sistemului de termoficare are implicații grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în șir fără apă caldă și căldură, ci afectează și siguranța energetică națională prin periclitarea funcționării centralelor de cogenerare din capitală care, pe lângă energie termică, produc și energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Național contribuind astfel la funcționarea în condiții de siguranță a acestuia", se arată în comunicatul ELCEN.

Compania mai cere Primăriei Capitalei să plătească facturile restante la energie termică, compania Termoenergetica, dustribuitorul, având datorii de circa 400 milioane lei.

"Convenția de plată a gazelor naturale este, de asemenea, importantă pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcționarea la parametri optimi și livrarea în condiții de siguranță a agentului termic către locuitorii capitalei", a mai transmis ELCEN.


1888 de afisariUn mic calcul
IoPaNet [utilizator], Miercuri, 16 septembrie 2020, 13:35
+8/8
2,2 milioane de litri de apă/oră = 2.200 metri cubi de apă/oră = 52.800 metri cubi de apă/zi = 1.580.000 metri cubi de apă/lună.

La fostul Radet sunt conectate aproximativ 570.000 de apartamente, deci pierderile sunt de aproximativ 2,74 metri cubi de apă/lună/apartament.

Imens. Practic, asa-zisa subventie care ni se tot flutura prin fata este, de fapt, plata pierderilor din retea. Altfel spus, in loc sa faca investitii, primaria "subventioneaza" pierderile.
Sabotaj
imi_pasa_de_romania [utilizator], Miercuri, 16 septembrie 2020, 13:46
+8/8
Sa sara Primaritza tzatza si mahalagioaica cum ca progresistii si Soros si Gates si toti cei care critica treaba exceptionala si de nota 10 facuta de Sarmea in acest mandat, ba chiar au si sabotat tevile.

Votati Firea, votati irigarea gratuita a solului prin tevile mancate de rugina.
inca 6 comentarii comenteaza
Cookie Settings