O anchetă europeană privind pandemia arată dezamăgirea italienilor în faţa UE - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0405marţi 19 ian 2021

O anchetă europeană privind pandemia arată dezamăgirea italienilor în faţa UE

de DP Joi, 17 septembrie 2020, 6:22
- a A+
Imagine
Opiniile asupra modului în care guvernele au gestionat lupta împotriva pandemiei de COVID-19 diferă enorm în Europa, potrivit unui sondaj dat publicităţii joi, care arată că italienii sunt deosebit de duri în privinţa Uniunii Europene, relatează AFP, citată de Agerpres.


Sondajul a fost realizat în iunie şi iulie pentru think tankul More in Common (Destin comun), dar a fost făcut public abia joi, după ce a fost comunicat unor oficiali cu rang înalt de la Berlin, Paris, Bruxelles şi Londra.

El oferă indicii despre ce a contribuit la decizia istorică a statelor membre ale UE, totuşi divizate, de a finanţa în comun planul uriaş de relansare a Europei.

Rezultatele arată o dezamăgire a italienilor faţă de UE, pe fondul unei lipse de solidaritate din partea partenerilor europeni pe măsura agravării crizei, în special din partea Olandei, care au acceptat planul de relansare cu numeroase reticenţe şi după discuţii aprinse la summitul european din iulie.

Doar 33% dintre italienii chestionaţi declară că apartenenţa la UE este un lucru bun, iar 44% dintre aceştia afirmă că încrederea lor în Uniune a scăzut în timpul crizei.

Sondajul evidenţiază, de asemenea, o reacţie foarte diferită la criză în ţările europene studiate (Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, precum şi Regatul Unit, nemembru al UE).

Majoritatea persoanelor chestionate în Regatul Unit (62%), Olanda şi Germania (57% în fiecare din cele două ţări) declară că pandemia "a arătat că cei mai mulţi oameni din ţara noastră sunt preocupaţi unii de alţii". În Franţa, această cifră este de numai 40%.

Francezii sunt, de asemenea, negativi cu privire la faptul dacă răspunsul naţional la COVID-19 i-a făcut "mai mândri de ţara lor", doar 39% se declară "mândri". Procentul este identic pentru Regatul Unit.

De cealaltă parte, mândria naţională domneşte în Germania şi Olanda, unde circa două treimi dintre repondenţi s-au declarat mândri de modul în care ţara lor s-a comportat în timpul crizei.

La întrebarea dacă guvernul a fost "competent" în faţa pandemiei, 72% dintre germani răspund afirmativ, faţă de numai 40% dintre francezi şi britanici.

Iar persoanele chestionate în Franţa nu par convinse pentru viitor: abia 35% dintre acestea se declară "încrezătoare în capacitatea guvernului de a răspunde provocărilor care ne aşteaptă". Proporţia atinge 67% în Olanda şi 60% în Germania.

Sondajul a fost realizate prin metoda cotelor, pe un eşantion de 2.000 de persoane în fiecare ţară.


2513 afisariUE are mari resurse, va supravietui crizelor
animatron [utilizator], Joi, 17 septembrie 2020, 9:21
+1/1
Europenii au reusit sa creeze un bloc economic foarte puternic, cu un grad foarte inalt de cooperare politica intre statele membre.

UE nu e o federatie (ca USA), nici o confederatie (ca Elvetia), dar tinde sa se comporte uneori ca atare si asta creeaza tensiuni evidente cu unele tari membre si cu o parte a populatiei europene.

https://en.wikipedia.org/wiki/Federalisation_of_the_European_Union

Nu veti gasi cu usurinta sondaje despre "federalismul european" pt ca e un subiect dificil si liderii europeni pro-federalisti sunt in minoritate si se tem de reactia electorilor.

In general, sondajele se marginesc sa evidentieze ca multi europeni sunt pentru o "mai stransa cooperar", "pt o aparare comuna", pt o "politica externa comuna".

Dar putini europeni vor ca niste functionari UE din Bruxelles (birocrati care nu sunt alesi prin vot) sa decida asupra unor aspecte ale vietii cotidiene (diferita de la o tara la alta, functie de Istorie si traditii).

Asa ca Europa balanseaza (periculos cateodata) intre euro-scepticism/populism/nationalism si euro-optimism/integrationism/federalism.

O foarte mare problema pt UE este ca nu are si nici nu a vrut sa isi construiasca o identitate "supranationala" de tip "mare putere continentala", bazata pe radacini culturale, istorice si lingvistice comune popoarelor europene.

Stanga europeana, dominanta la nivel de discurs public, nu vrea asa ceva, pentru ca urmareste transformarea Europei intr-un "stat federal" de tip multicultural, multirasial, pe model USA, deci nu vrea o "identitate europeana" care sa nu integreze negri, asiatici, musulmani, etc.

In consecinta, o majoritate de europeni prefera identitatea lor "nationala", mult mai clara si securizanta intr-o lume in continua schimbare (violenta adesea).

Crizele in UE au devenit sistemice, de la datoria publica la valuri migratorii, de la impotenta securitara in fata Rusiei putiniste la impotenta tehnologica/economica in fata Chinei comuniste.
Ca la romani,
John M. [utilizator], Joi, 17 septembrie 2020, 12:36
+1/1
Daca nu le bagi in cont 1 milion de euro si o pensie de urmas de 10 mii pe luna pana la a 5-a generatie, UE nu e decat o farsa impotriva fericirii.
inca 3 comentarii comenteaza