Merkel, "cancelarul etern" al Germaniei, împlinește 15 ani la putere - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1013joi 26 nov 2020

Merkel, "cancelarul etern" al Germaniei, împlinește 15 ani la putere

de N.O. Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 19:07
- a A+
Imagine
De atât de mult timp la putere încât a fost supranumită "cancelarul etern" al Germaniei, Angela Merkel marchează sâmbătă 15 ani la cârma puterii economice de top a Europei în timp ce popularitatea sa și încrederea publică urcă la noi înălțimi în contextul în care timpul pe care îl mai are în funcție se scurge, relatează France24 , citând AFP.


În timp ce coronavirusul face ravagii în lume, gestionarea pandemiei pe baza unor soluții științifice a repus-o pe Merkel în centrul jocului.

Merkel, 66 de ani, a spus că se va retrage din funcția de cancelar, pe care o deține din 22 noiembrie 2005, când actualul mandat se încheie în 2021 și va părăsi complet zona politică.

Presupunând că își termină cel de-al patrula mandat, ea va egala recordul de longevitate al lui Helmut Kohl care a stat 16 ani la putere, cu o întreagă generație de tineri germani care nu au cunoscut o altă persoană la putere.

Cândva de neimaginat, apelurile pentru ca ea să rămână pentru încă un mandat acum pot fi auzite, datorită modului ferm în care a gestionat focarul de Covid-19 din Germania, unde ratele de infecție și de decese au rămas mai mici decât cele ale majorității partenerilor europeni.

Marea majoritate a germanilor afirmă că au o opinie foarte bună cu privire la strategia ei de "ciocan și dans" de restricții mai stricte și mai relaxate în conformitate cu nivelurile de infecție, despre care Merkel a spus că au fost "printre cele mai dificile decizii din timpul meu în funcție".

Înțeleapta, pragmatica și imperturbabila Merkel a funcționat pentru mulți în ultimii ani drept contra-balanța binevenită pentru marii și imprudenții bărbați ai politicii globale, de la Donald Trump la Vladimir Putin, în timp ce liberalii au privit-o drept "liderul lumii libere".

Un sondaj realizat luna trecută de Pew Research Center a arătat că mari majorități din cele mai multe țări occidentale au "încredere în Merkel pentru a face ceea ce trebuie în ceea ce privește afacerile mondiale".

Crescută în spatele Cortinei de fier, specializată în chimie cuantică Merkel a fost mult timp sincronizată cu electoratul său potrivnic schimbării, ca garant al stabilității și prosperității.

Schimbările sale politice majore au reflectat dorințele unei societăți în schimbare - printre care eliminarea treptată a energiei nucleare după dezastrul de la Fukushima din 2011 - și a partidul CDU către centrul politic.

Înainte de pandemie, cea mai îndrăzneață mișcare a ei, menținerea frontierelor germane deschise în 2015 la peste un milion de solicitanți de azil, părea să-i determine moștenirea.

Regina austerității

Compozitorul Wolf Biermann a spus că Merkel "a arătat lumii prietenoasa față a rațiunii umane" când a ales să nu folosească "sârmă ghimpată, tunuri cu oameni, arme și tancuri pentru a alunga mii de refugiați disperați la granița Germaniei".

În timp ce mulți germani au susținut-o, a dat apă la moară partidului de extremă dreapta - Alternativa pentru Germania.

În același timp, lideri precum Viktor Orban au acuzat-o de "imperialism moral" din cauza poziției sale de întâmpinare.

Cinci ani mai târziu, Uniunea Europeană nu pare deloc mai aproape de o unitate cu privire la politica migraționistă.

Femeia cunoscută cândva drept "cancelarul climei", a devenit liderul din timpul crizei din zona euro care a tăiat drastic cheltuieli în schimbul unor împrumuturi internaționale pentru țări împotmolite în datorii.

Protestatarii au numit-o "regina austerității" și au caricaturizat-o în haine naziste.

Merkel a început drept o contemporană a lui George W. Bush, Tony Blair și Jacques Chirac când a devenit cea mai tânără și prima femeie cancelar al Germaniei în 2005.

Merkel, născută Angela Dorothea Kasner, pe 17 iulie 1954 în Hamburg, este fiica unui cleric luteran și a unei profesoare. Tatăl său și-a mutat familia într-o parohie mică din Estul comunist într-un moment în care majoritatea oamenilor se duceau invers.

O studentă de top, a excelat la matematică și rusă, care a ajutat-o să mențină dialogul cu alți veterani ai scenei lumii, precum președintele Rusiei, Putin, care era ofițer KGB la Dresda când Zidul Berlinului a căzut în 1989.

Merkel a păstrat numele primului soț, cu care s-a căsătorit în 1977 și de care a divorțat cinci ani mai târziu.

Acum, în timpuri turbulente de multiple crize globale, perioada post-Merkel pare incertă.5311 afisariNu e decenta e siretenie
Bogdan_100 [utilizator], Duminică, 22 noiembrie 2020, 9:16
+11/13
Legea de atunci nu-i permitea Asa ca a schimbat legea. Ca orice lider democrat!
Vad ca de tatucul tau, Putin, ai uitat
midufi [utilizator], Duminică, 22 noiembrie 2020, 0:37
+10/10
ntz, ntz, gospodin Nicolai.
inca 25 de comentarii comenteaza