Scandalul din 2019 dintre Florin Cîțu și Eugen Teodorovici pe tema Băncii Internaționale de Innestiții
Banca Internațională de Investiții (BII),
al cărei sediu a fost mutat de la Moscova la Budapesta în luna iunie a acestui an
, este o instituţie multilaterală de dezvoltare care promovează dezvoltarea socială şi economică între statele sale membre. Banca a fost înfiinţată la data de 10 iulie 1970 şi înregistrată la Secretariatul Naţiunilor Unite cu numărul de înregistrare 11.417. România a ratificat aderarea la BII în data de 28 ianuarie 1971.
BII a intrat în atenția media
în luna martie a anului 2019
când
senatorul PNL, Florin Cîțu, a acuzat Guvernul controlat atunci de Liviu Dragnea de înțelegeri cu rușii
, trădând interesele economice ale României.
Cele mai multe acuzații s-au îndreptat împotriva ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici, despre care Cîțu se întreabă dacă este spion rus. Cîțu susținea atunci că vehiculul financiar prin care Rusia ar urma să obțină control asupra unor zone economice din România ar fi Banca Internațională de Investiții (BII), în conducerea căreia a fost numit Teodorovici, în luna noiembrie 2018. Senatorul PNL mai acuza că Teodorovici ar avea diverse privilegii și imunități pe teritoriul României în baza funcției pe care o deține la BII.
Teodorovici a reacționat în data de 2 aprilie 2019
, pe Facebook, la acuzațiile repetate ale senatorului liberal Florin Cîțu legate de funcția de guvernator pe care o deține la Banca Internațională de Investiții. Teodorovici l-a contrazis pe Cîțu, susținând că nu beneficiază de privilegii, imunități sau scutiri de taxe și impozite pe teritoriul României sau într-un alt stat membru al acestei bănci.
Potrivit lui Teodorovici, privilegiile și imunitățile Guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiții, în conformitate cu dispozițiile art. 14.3 din Statutul Băncii, se limitează strict la îndeplinirea atribuțiilor oficiale ale acestora în calitate de guvernatori. Prin urmare, acestea au efect DOAR în legătură cu participarea la reuniunile Consiliului Guvernatorilor, fără a influența în vreun fel obligațiile și îndatoririle rezultate din relațiile juridice dintre autoritățile statului membru ai cărui cetățeni sunt reprezentantul în Consiliul Guvernatorilor, sau supleantul său.
În prezent România este în continuare al 5-lea mare acționar în această bancă (
vezi aici ultima prezentare a BII către investitori
-
septembrie 2020
) și este așteptată să facă noi contribuții financiare conform obligațiilor asumate în anii anteriori. Anul trecut, România și-a majorat participația în BII, după ce a virat cu 3,6 milioane euro la capitalul acestei instituții.
Pentru detalii citește și
Nevermind [utilizator], Miercuri, 25 noiembrie 2020, 21:33
Pana la urma cand a fost citu p cu spume, in 2019 sau in 2020?