Dreptul de a muri - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2570joi 21 oct 2021
Dosare Juridice- sinucidere asistată

Dreptul de a muri

de Veronica Dobozi Joi, 24 iunie 2021, 9:16
- a A+
Imagine
​Conturarea unui drept la sinucidere asistată, și nu a unui drept la sinucidere, deoarece nu există nicio interdicție legală în privința sinuciderii (cu excepția legislațiilor unor state), se conturează tot mai pregnant în contextul lumii medicalizate și tehnologizate în care trăim și care permite prelungirea vieții până la vârste la care, altădată, natura nu ne lăsa să evoluăm.


Această prelungire a vieții ridică aspectul dependenței persoanei vârstnice sau a celui imobilizat de un incident prejudiciabil asupra corpului său de alte persoane întru-totul, inclusiv în privința posibilității de a pune capăt voluntar vieții. Un alt aspect al sinuciderii asistate a fost extinderea treptată, în unele țări, dar mai ales la nivelul opiniei publice, a ideii că dreptul la sinucidere asistată nu este legat de persoanele vârstnice sau grav bolnave, ci este, în final, o exprimare a dreptului de a dispune de propriul corp, de propria viață. Chiar o expresie a noțiunii de demnitate umană, de aceea unii adepți ai dreptului la sinucidere asistată îl numesc "dreptul de a muri cu demnitate " sau "dreptul la o moarte demnă ".

Invocarea acestui drept a ajuns până la nivelul Curții Europene a Drepturilor Omului și, într- un suficient număr de spețe, s-au conturat tendințele contradictorii ale judecătorilor europeni, adică, pe de o parte, abordarea prudentă de a nu recunoaște oficial un drept la sinucidere asistată (pentru a nu veni în contradicție cu lipsa de consens asupra subiectului, la nivelul statelor membre ale Consiliului Europei), iar, pe de altă parte, încurajarea unei autonomii sporite a individului, transpusă în recunoașterea dreptului de a dispune de propriul corp.

Rezumând cele mai importante aspecte stabilite la nivel european în privința finalului vieții, prin reglementări regionale sau prin practica Curții de la Strasbourg, constatăm că:

- oprirea unui tratament de menținere artificială a vieții unui pacient care nu-și poate exprima voința (cu aplicarea procedurii legale pentru suplinirea consimțământului), nu echivalează cu eutanasia și este conformă cu dispozițiile art. 2 din CEDO.

- refuzul pacientului de a primi tratament, în lipsa căruia acesta poate deceda, face parte din dreptul la autonomia individului, protejat de art. 8 din CEDO.

- nu se poate invoca existența unui drept la sinucidere, întemeiat pe dispozițiile Convenției, care să presupună recurgerea la autoritatea statului pentru a obliga un terț să ajute sau să efectueze actul tanato-generator, dar art. 8 protejează libertatea de a te sinucide, ca o manifestare a dreptului la viață privată a individului.

Creionarea dreptului de a muri (natural) este o transpunere a autonomiei individului și a dreptului său de a dispune asupra propriului corp în contextul viziunii moderne, transumaniste, asupra corpului uman, care caută nemurirea prin hibridizarea cu tehnologia, sub diverse forme.

În măsura în care omul se va transfera pe sine într-o formă robotizată și/sau își va transfera conștiința într-un computer sau alte forme tehnologice similare, noțiunile de viață și demnitate umană vor trebui rescrise, deoarece nu vor mai corespunde noilor realități determinante pentru stabilirea valorilor societății.

Un articol semnat de Veronica Dobozi (vdobozi@stoica-asociatii.ro), Partner, STOICA &Asociaţii .


5463 de afisariar trebui
piticu_enigmatic [utilizator], Joi, 24 iunie 2021, 9:40
+10/26
mai ales daca persoana devine o povara pentru cei din jur si pentru el. E o diferenta intre sinuciderea din depresie sau buba la cap si o sinucidere asistata pentru o persoana la 80-90 de ani sau care e imobilizata nu poate sa faca nimic sau abia se misca sau are nevoie de ingrijire 24/7. Niciun parinte nu cred ca ar vrea sa devina o povara pentru copii sau nepoti. Am prieteni care n-au viata din cauza ca trebuie sa aiba grija de parinti in stare deteriorata. Eu unu as alege plecarea mai ales ca fiind asistata e fara durere cu cei dragi alaturi pleci linistit si elegant. Un australian parca s-a dus tocmai in Elvetia cu ai lui pentru asa ceva spunand exact asta si ca i-a ajuns 80 de ani si acum fara sa poata aia ailalta...nu merge. Cateodata moartea devine o solutie.
teoretic poate fi asa
yyyxxx1981 [utilizator], Joi, 24 iunie 2021, 15:46
+9/9
dar in practica se va ajunge in multe cazuri in care copii si partenerii de viata ai acestora ii vor presa pe cei in varsta sa se "carabaneasca" chiar daca nu sunt inca la capatul drumului pentru a ramane singuri in casa etc. La fiecare pas se vad lupi in costum de om, mai ales in "Romania profunda". As mentine aceasta discutie exclusiv pentru persoanele cu boli terminale si dureri mari.
inca 26 de comentarii comenteaza