1 € 1 USD 4,0405marţi 19 ian 2021
Versiune
Mobile
2 întrebări
Mazeta [utilizator], Duminică, 28 iunie 2020, 10:47
+6/8
Bună ziua,

1. De ce nu se face distincție între „morți de Covid-19” și „morți cu Covid-19”?

2. Care este componența nominală a Grupului de Comunicare Strategică? de ce a fost ținută secretă?

Mulțumesc
Suceava
marc.andre [utilizator], Duminică, 28 iunie 2020, 12:35
+3/5
la Suceava cei testați de Covid-19 au fost raportați, „din eroare”, ca bolnavi de Covid-19; tot la Suceava, așa-zisul focar național de infecție, secția de terapie intensivă a spitalului era goală, iar în spital erau ținuți cu forța oameni cărora li se tărăgăna prezentarea rezultatului testării

INTREBARE:
Ce face Grupul de Comunicare Strategică plus ceilalti responsabili din Ministerul Sanatatii si Guvern pentru a REPARA aceste greseli in sensul refacerii cifrelor declarate atunci si a preintampina in viitorul imediat aparitia unor asemenea situatii RUSINOASE?

INTREBARE:
Competentii din Grupul de Comunicare Strategică vor cere scuze celor afectati atunci, cat si poporului Roman pentru aceasta impardonabila greseala care a condus la o adevarata isterie in mass-media ce s-a repercutat catre populatie sub forma unui stres psihologic imens?

INTREBARE:
Grupul de Comunicare Strategică a invatat din aceasta situatie ca este necesar sa verifice de 5 ori inainte sa publice cifrele?
întrebări din partea redacției EURACTIV.ro
EURACTIVro [utilizator], Duminică, 28 iunie 2020, 12:44
+1/1
- Cum comentați "infodemia" în cazul tratamentelor medicale - ba că era bun remdesivir sau hidroclorochina, ba că un vaccin era aproape gata?

- Credeți că oamenii politici ar trebui să susbcrie unui cod etic cu privire la dezinformare (precum cel inițiat de Comisia Europeană, la care au subscris marii giganți ai rețelelor sociale)? Ei sunt surse importante, iar jurnaliștii trebuie să-i citeze. Accesul la surse, mai ales credibile, e, oricum, extrem de limitat, în pandemie, iar jurnaliștii specializați să traducă limbajul științific medical sunt puțini.

-Pe fondul crizei pandemice oamenii s-au confruntat atât cu stresul pericolului nevăzut, cât cu cel unei situații complet ieșite din comun. În ce măsură această presiune psihică neobișnuită i-a făcut mai captivi infodemiei, tratamentelor miraculoase și altor teorii conspiraționiste? Ce poate fi făcut, strategic, pentru a combate fenomenul?

- În ce măsură asimptomaticii, și nu numai ei, care acuză "sechestrări", ar fi reacționat altfel, dacă ar fi avut suport psihologic? Știm că sistemul medical public asigură foarte puțin spre deloc în această privință și poate că numai de asta nu era timp. Dar, totuși, totul "se sparge" în capul doctorilor, al personalului medical din linia întâi. Ei avertizează că boala poate face ravagii brusc și când persoana nu prezintă simptome.

- Sănătatea este un domeniul al emoționalului, iar Comisia Europeană acuză dezinformări din partea unor state, numind, cu subiect și predicat, Rusia și China (Serviciului de Acțiune Externă, site-ul EuvsDisinfo înregistrează 8.900 cazuri). În măsura în care pot invitații comenta pe acest subiect, cum afectează aceste provocări globale lumea medicală?

- În ce măsură vi se pare Covid-19 o denumire justificată pentru pandemie? Prof Dr. Michael Link, Neurobiologie, Stanford Univ., sublinia, într-o prezentare, că acest virus e SARS-2 (denumirea medicală fiind SARS-Cov-2). De ce nu o referire concretă la SARS în denumirea pandemiei?

Mulțumim mult
Îmi dau cu părerea
Traian2015 [utilizator], Duminică, 28 iunie 2020, 12:50
+1/3
1. E mult mai simplu și clar să spui morți cu covid. Simplifică și uniformizează lucrurile. Este imposibil sa stabilești clar de ce a murit cineva. Dacă are încă 4 boli polemica merge la nesfârșit. Dacă cineva are boli grave nu poți să nu spui că virusul nu a umplut paharul. Este foarte urat ce a făcut Germania care a numărat numai decesele clare prin covid. Uite ce s a întâmplat cu românașii noștri din abator. Dacă lucrurile îți sunt neclare încă, anumite țări au raportat că în 2020 au murit de două ori mai multi oameni decât în 2019 în același interval. Cere asta de la INS. Haha
2. Grupul ăla are un nume ciudat. Încercă să înțelegi de ce au adăugat termenul "strategică".
2.Nu se stie.
cosminas [utilizator], Duminică, 28 iunie 2020, 13:31
+1/3
E strategica ! Functioneaza bine in Romania !
Mai multe intrebari
Vaka [utilizator], Duminică, 28 iunie 2020, 13:33
+2/2
Buna ziua domnilor,

Am multe intrebari si sper ca moderatoarea sa aleaga cateva dintre acestea. Am sa incerc sa le formulez cat mai clar si as aprecia raspunsuri cat mai concise.
Va multumesc anticipat.


Organizatia Mondiala a Sanatatii - a avut un numar mare de balbaieli transmitand mesaje contradictorii si ambigue ex: purtarea mastilor.
1. Care este credibilitatea OMS in momentul de fata?
2. Ar trebui restructurat OMS din temeliii dupa cum cere presedintele americam?
3. Ce impact are numirea politica a membrilor OMS asupra competentelor medicale ale organizatiei?

In Europa, fiecare tara a luat masuri diferite, cu rezultate diferite. Numitorul comun a fost consistenta si claritatea comunicarilor catre populatie. In Romania acest lucru a suferit puternic.
4. Cum comentati pierdera increderii populatiei in autoritati?
5. Ar fi trebuit Romania sa adopte un model mai putin politienesc (ex. german) dat fiin numarul mic de infectii?
6. Cum comentati modelul sudez?


Se vorbeste mult de infectatii asimptomatici. In Romania sunt bagati fortat in spital, si amenintati cu repercursiuni penale daca refuza internarea.
7. De ce in alte tari din Europa cei cu simptome usoare sau fara au fost carantinati la domiciliu si in Romania au fost internati fortat? Care este valoarea acestei masuri?
8. Credeti ca aceasta internare fortata in conjunctie cu situatia dezastroasa a spitalelor romanesti poate avea efectul advers - adica cresterea cazurilor de infectare?

Se tot vorbeste despre vindecati care au ramas grav sau iremediabil afectati si care au nevoie de recuperare.
9. Care este procentul celor vindecati care au ramas cu sechele? Cati dintre acestia nu aveau nici un fel de comorbiditati?
10. Ce procent dintre cei vindecati nu au ramas cu sechele?
Si o ultima intrebare
Vaka [utilizator], Duminică, 28 iunie 2020, 13:35
+1/1
Pentru ca nu mi-a ajuns spatial in primul comentariu, am sa o postez separate.


Ultima mea intrebare este legata de impactul dvs din punct de vedere stiintific pe subiectul Sars-COV2. Deocamdata, conform Scopus, domnul Rafila este co-autor al unui articol dintr-un jurnal cu vizibilitate foarte redusa. Avand in vedere implicarea dvs in acest subiect si calitatea de reprezentat OMS al Romaniei, as vrea sa intreb daca aveti in lucru ceva care sa confere vizibilitate internationala Romaniei pe aceasta tema.


Va multumesc.
în sfîrșit Rafila
di livio [utilizator], Duminică, 28 iunie 2020, 14:20
-2/2
omu chiar îi specialist și chiar știe să comunice, l-am urmărit de mai multe ori...întrebare...de ce măsurile de restricție/relaxare se iau la fel în toate județele?...Caraș Severin n-a mai avut cazuri noi de o lună, oamenii ăia au respectat regulile...sînt mai multe județe care au avut sub zece cazuri în trei-patru săptămîni...poate ar trebui făcute analize pe fiecare județ în parte, nu știu, zic și io
Cateva intrebari esentiale
justin puscasu [utilizator], Duminică, 28 iunie 2020, 15:20
0/4
1. Pana la urma, cum se transmite virusul asta? Cat la suta din infectii sunt transmise prin suprafete, maini murdare, alimente si cate sunt transmise pe cale respiratorie, directa? Reamintesc ca a fost o perioada destul de lunga in care OMS parea convins ca virusul nu se transmite de la om la om.
2. Pana la urma, "asimptomaticii" sunt contagiosi? Cam ce procent din totalul imbolnavirilor au fost transmise de asimptomatici? Exista vreun studiu serios in acest sens?
3. Cam ce procent din totalul infectiilor inregistrate in Romania au fost contractate in spitale/camine de batrani sau alte "asezaminte medicale", sau au legatura directa cu acestea?
4. Avand in vedere ca singurele substante care au dovedit prin teste clinice o oarecare eficienta in tratarea Covid-19 sunt Remdesivir si Dexametazona, ne puteti spune in ce masura sunt acestea disponibile in Romania (Remdesivir este si extrem de scump)? Iar daca aceste substante nu sunt disponibile, cum au fost tratati bolnavii internati?
5. Asimptomaticii internati cu forta au primit si "tratament" pe durata internarii?
6. Cum apreciati strategia de inspaimantare a populatiei pentru a o determina sa respecte lockdown-ul? Mie mi se pare ca a avut un efect contrar de tip "Petrica si lupul".
Si inca o intrebare..
justin puscasu [utilizator], Duminică, 28 iunie 2020, 15:34
+2/4
Care este rata de rezultate fals pozitive la testele folosite pentru depistarea infectiilor cu SARS-COV2? Avand in vedere ca se fac in mod curent peste zece mii de teste zilnic, chiar si o rata de 1% de "alarme false" este semnificativa.
Transmitere.
Marionette [utilizator], Duminică, 28 iunie 2020, 15:38
-2/4
Daca vorbesc deasupra unei paini fără masca voi produce picături grele și aerosoli. Picaturile grele vor ateriza pe pâine și vor fi până la 2 zile capabile să producă infecție. Putem sa ne îmbolnăvim și astfel, nu întreb dacă s-au raportat astfel de cazuri ci daca este posibil așa ceva?
Despre asimptomatici
Alui [utilizator], Duminică, 28 iunie 2020, 15:52
+3/3
Ce parere aveti despre internarea asimptomaticilor, si chiar a celor cu simptome usoare, in conditiile in care:
1. Doar o mica parte din ei sunt detectati (cei care merg la medic cu alte probleme), marea lor majoritate fiind nedetectati.
2. Cei internati in spital pot lua de acolo boli grave care ii pot afecta pe viata, sau in combinatie cu bolile pe care le au deja, le pot scurta viata.
3. Ai putea avea la un spital internati doar asimptomatici (poate o singura persoana) care i-ar putea infecta pe medici si pe bolnavi. Unde ar fi riscul mai mare ca un asimptomatic sa-i infecteze pe altii? Acasa in izolarea sau la spital?
4. De ce sa cheltuesti resursele spitalicesti pe asimptomatici, cand pot sta in auto-izolare acasa, asa cum stau si cei care vin in Romania din tarile din “zona galbena”? Sper sa nu justificati asta cu “in Romania oamenii nu pastreaza regulile”. Nu e OK sa condamnati oamenii inainte de a face ceva rau! Sa terminam cu prejudecatile astea de doi bani. Eu unul ma simt insultat cand sunt considerat raufacator din principiu!
5. Hai sa zicem ca se testeaza toata populatia Romaniei si ai 200.000 de asimptomatici. Ce faci, unde ii internezi pe toti?
6. Stiind ca odata detectat ca asimptomatic, esti internat fortat in spital, cine credeti ca mai merge la doctor pentru ameteli, hipertensiune, diaree, dureri, rani sangerande, etc, care pot fi oblojite acasa? Asa, nu mai merge lumea la medic si risca sa moara acasa din cauza fricii de a nu fi internat.
Ajutor in combaterea fake news-ului
VoicuRogojan [utilizator], Duminică, 28 iunie 2020, 18:15
+1/1
Buna ziua domnilor Alexandru Rafila si Vlad Mixich.

Am nevoie sa ma ajutati sa combat niste stiri false care sunt notorii in grupul meu de prieteni si care ii determina sa nu respecte nici un fel de masura. Precizez ca am si eu niste probleme de sanatate ce ar putea fi considerate comborbiditati si locuiesc cu parintii mei care sunt in caegoriile de risc (pensionari, cu HTA, probleme neurologice, etc.).

Intrebarea nr.1:

Multi imi vorbesc de testari fals pozitive, cum ca aceste teste RT-PCR ar avea in jur de 4% rezultate fals pozitive, ceea ce inseamna ca la 10.000 de teste poti sa ai 400 de cazuri false de COVID / zi ceea ce, matematic, ar face ca pandemia sa nu existe. As dori sa stiu cum pot combate asta, deoarece nu am gasit informatii despre cat e rata de fals pozitiv la aceste teste, stiu doar de rata de fals negativ.

Care este rata de teste fals pozitive? Si de cate teste pozitive e nevoie ca o persoana sa fie internata? Stiu ca pentru externare e nevoie de 2 teste negative consecutive.

Care sunt metodele prin care se combate riscul ca un pacient sa fie internat intr-un spital desi e fals pozitiv?

Intrebarea nr.2:

Legat tot de problema fals pozitivilor, mi se spune ca oamenii dupa prima testare (care poate fi si fals pozitiva) oamenii sunt considerati asimptomatici si direct internati laolalta cu cei infectati in sptiale si, in consecinta, putem vorbi de oameni sanatosi ce nu au covid si ce, prin internarea obligatorie, se infecteaza de la altii de COVID si unii (daca sunt cardiaci de ex) si mor datorita contractarii covid in spital, desi ei au avut doar un test fals pozitiv. Practic, mi se spune ca Guvernul Romaniei omoara oameni, internandu-i fortat in spitale dupa teste fals pozitive.

Ce se intampla cu asimptomaticii internati in spitale? Sunt internati in acelasi loc cu simptomaticii sau in spatii separate?

Cum e protejat de infectie un asimptomatic care, poate e internat in baza unui test fals pozitiv de ceilalti care chiar sunt infectati
o intrebare
martel55 [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 0:10
+1/1
de ce nu se comunica numarul celor testati si suntem dezinformati cu numarul de teste?e irelevant numarul de teste, un pacient deja pozitiv poate sa fie retestat de 5-6 pana la negativare, dar asta nu face decat sa produca confuzie cu privire la procentul testelor pozitive rdin total, care trebuie calculat doar ca teste pozitive raportate la numarul de persoane testate ca SUSPECTI
concentratia
Ghisa Romulus [anonim], Luni, 29 iunie 2020, 5:24
-1/1
Se stie exact care trebuie sa fie concentratia de clor din apa bazinelor de inot astfel incat aceasta sa omoare virusul ? Nu am gasit nicaieri aceasta informatie , cea ce ma face rezervat in a ma duce la strand. Apa termala omoara virusul ? Te poti infecta ? Cate grade trebuie sa aiba apa termala astfel incat sa omoare virusul ?La toate aceste intrebari administratorii
de stranduri cu care am vorbit nu stiau raspunsul .
PROFILAXIE
marc.andre [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 8:39
-1/1
Buna ziua,

Aveti in vedere o campanie intensa de constientizare a profilaxiei in toate formele sale, ca masura preventiva impotriva imbolnavirii de Covid-19? Vaccinarea este singura masura profilactica pe care o aveti in vedere? Va multumesc.
"perioada de viata" a virusului (fenomen biologic)
VoicuRogojan [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 10:52
+2/2
Buna ziua,

Mai am 2 intrebari:

1. De ce unii epidemiologi, virusologi sau medici, precum doamna Doina Azoicăi, Molnar Geza sau Didier Raoult ca "Un al doilea val nu reprezintă o certitudine". Se vorbeste de o "perioada de viata" a virusului, de o curba a lui Gauss, de un fenomen biologic de scădere a agresivității virulenței, a capacității de diseminare a virusului. Este vorba cumva de o mutatie ce il poate face mai putin agresiv? Eu stiu ca un virus inceteaza sa circule doar cand nu mai are gazde, adica se obtine o imunitate in masa, NU ca ar disparea de la sine cu timpul.

2. Avand in vedere ca in toamna se vor redeschide gradinitele si scolile primare, cat de sigur este ca ele sa se deschida si in ce conditii, avand in vedere ca acesti copii mici racesc foarte des si nu pot purat tot timpul masca?
intrebari
Mirabela [anonim], Luni, 29 iunie 2020, 11:40
+2/2
1. De ce se raporteaza numar de decese datorate Covid-19 din moment ce nu este facuta autopsie care sa confirme cauza decesului?
2. Se poate confirma medical faptul ca un pacient cu cancer stadiul IV ar mai fi trait daca nu era infectat cu Covid-19?
3. De ce un pacient asimptomatic ajunge sa stea pana la 55 de zile internat in spital?
4. De ce OMS afirma ca virusul nu este atat de important, insa formarea unui Guvern Mondial este foarte importanta?
Întrebări
Un cititor [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 11:56
+2/2
Bună ziua,

Auzim deseori politicienii sau funcționarii de stat făcând referire la sfaturile „ specialiștilor” sau a „experților”.
Se știe însă că OMS nu este o organizație profesională, ci una politică. Reprezentanții săi din țările afiliate sunt numiți pe criterii politice sau comerciale și nu pe criterii profesionale.
De asemenea, apar peste noapte ONG-uri pline cu „specialiști” sau „experți” care nu au absolut nicio experiență sau realizare profesională remarcabilă.
Întrebarea mea este următoarea: cunoașteți vreun specialist consacrat (nu fabricat de mass-media) care s-a adresat direct populației în legatură cu Covid-19, în această perioadă?
zonele cu risc
DAMEAN DANUT IOAN [anonim], Luni, 29 iunie 2020, 12:16
+2/2
Buna ziua

luam starea de fapt inapoi nu ne mai intoarcem.

ce facem cei care chiar respectam conditiile de distantiere si de protectie?

nu stim daca ne aflam in zone de focare sau nu.
cred ca este dreptul nostru sa stim sa ne ferim in plus de masurile minim necesare.

nu exista nici un sprijin si verbal din partea autoritatiolor fata de cei care au minimul de bun simt fata de ei si mai ales fata de cei din jur. devenim dezamagiti si chiar ne gandim sa plecam din tara.

va multumesc
Intrebare
Silviu [anonim], Luni, 29 iunie 2020, 12:35
+1/1
Pentru a fi credibile,de ce autoritatile nu precizeaza zilnic si structura cazurilor noi:cati infectati in entitatea X
(ex.centru ingrijire batrani),in entitatea Y s.a.m.d.?Raportarea/judete/localitati nu spune nimic
Nr. de teste
Lu48 [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 12:38
+1/1
Ȋn majoritatea ţărilor din Europa numărul de noi infectaţi se raportează la numărul de persoane testate, nu la numărul total de teste efectuate. De asemenea se comunică zilnic numărul de teste primare şi numărul de teste secundare (repetate). De ce nu se procedează la fel şi ȋn România ?
Internare fortata
Luk [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 12:45
+2/2
De ce se continua internarea fortata a persoanelor asimptomatice sau cu forme usoare si care e diferenta dintre noi si restul tarilor UE din aceasta perspectiva?
Multumesc pentru raspuns.
Luk [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 14:57
+2/2
Daca aflu ca cineva nu si-a dat acordul pentru internare si a fost, totusi, internat, o sa citez raspunsurile dl. Ministru si o sa scriu peste tot.
Germania a
Costi888 [utilizator], Miercuri, 1 iulie 2020, 16:44
+2/2
Ales sa raporteze altfel plecand de la premiza ca, COVID19 este un virus din familia coronavirus care exista deja in viata noastra de mult timp. Multi oameni care mor, pot fi infectati cu diferiti coronavirusi doar ca nu sunt testati pt fiecare virus in parte. Daca eu am o raceala usoara, si fac infarct, se va spune ca am murit de raceala? Sincer, mie inca nu mi este clar cum se face stabilirea ca un pacient a murit de coronavirus? prin simplul fapt ca era pozitiv sau ca a dezvoltat o forma pulmonara si care a putut duce la complicatii la alte boli deja existente sau chiar decesul fara a avea alte comorbiditati.
Vorba aia, da masina peste tine, ajungi la urgenta, esti testat covid pt ca asa cere protocolul, si apoi mori. Esti trecut la covid sau nu? E un exemplu dus la absurd, dar pana acum nu ni s a explicat - nicaieri in lume, de altfel - cum se face stabilirea ca decesul s a datorat covid.
comenteaza