1 € 1 USD 4,0172marţi 19 ian 2021
Versiune
Mobile
Mult inainte
Jegul Cristian Ioan [utilizator], Marţi, 15 septembrie 2020, 11:31
+5/9
Nu este de loc rau, dar muuult inainte de votul online pe pagina de Web si tehnologia blockchain, de prin 2001 exista posibiliatea tehnca de vot electronic, folosind retau de bancomate. terminalel existau deja aproape peste tot, si se putea folosi la vot un car similar cu cel bancar, alegatorii identificandu-se cu ajutorul PIN-ului.
Si,exact ca al banca, daca cineva ti-a furat cardul de vot si stie si PIN-ul, nu poate voat in locul tau, ATM-urile au camera de supraveghere!

Tehnologia exusta de mult, vointa politica lipseste ...
Anonimat
Angeliu [utilizator], Marţi, 15 septembrie 2020, 13:21
+5/13
Votul secret este critic intr-o tara ca Romania cu o lunga istorie a persecutiilor politice. Felul cum ai votat poate fi folosit impotriva ta la un moment dat. Daca sistemul electronic de vot nu garanteaza anonimatul ... mai bune lipsa !
o super idee
Casargoz [utilizator], Marţi, 15 septembrie 2020, 15:17
+4/6
Ideea cu bancomatele chiar e fezabila cu un singur disclaimer: ești filmat in timp ce votezi.
La orice problema tehnica se găsesc soluții. Nu a existat și nu exista voința politica. Unul din motivele pentru care cardul electronic de identitatea a zăcut prin sertare a fost și posibilitatea facila de a implementa vot electronic în condițiile existentei unui card cu certificat digital.

Augustin Jianu este si competent si are si idei bune. Dar cred ca este prost citat.
Si mai am si eu o întrebare când STS merge atât de eficient de ce ne-am dori blockchain?
blockchain, what?
MamboNoFaiv [utilizator], Marţi, 15 septembrie 2020, 15:25
+2/10
sa eliminam blockchain din start, discutia ar trebui pornita de la:
- nu se va putea elimina complet votul fizic in sectia de votare pentru cine nu doreste (nu e capabil) sa voteze online
- daca serverele fizice care inregistreaza voturile si toata arhitectura e agreata de catre managerii si programatorii nostri la ce ne mai trebuie blockchain?
blockchain
Angeliu [utilizator], Marţi, 15 septembrie 2020, 16:27
+2/8
Tehnologia blockchain este garantia credibila ca votul nu a fost manipulat pe serverul central. Existenta vreunui server controlat de unul ca Dagnea va ridica intotdeauna semne de indoiala asupra numaratorii voturilor.
Garanteaza anonimatul ...
Eu the first [utilizator], Marţi, 15 septembrie 2020, 17:03
-4/4
... daca e implementat corespunzator. Dar e cu cantec. Daca cineva are capacitatea de-a supraveghea toate componentele sistemului de vot electronic - toti providerii de acces la internet, toate serverele, toate aplicatiile care genereaza chei, cu luni sau ani de zile inainte de alegeri - poate, in teorie, cu un efort de calcul foarte mare, sa produca un sistem identic, pe care sa-l foloseasca ca sa ghiceasca cine ce a votat. Costurile ar fi insa enorme, si sansele de-a face asa o supraveghere continuu pe o perioada lunga de vreme sunt minime.
creka
MamboNoFaiv [utilizator], Marţi, 15 septembrie 2020, 17:27
+4/6
nu ai fost intr-o sectie de votare sa observi cum se desfasoara votarea fizica. exact la fel se va implementa si cea online: cu programatori agreati de la fiecare partid interesat + STS.
cine vrea sa se faca de ras poata sa trimita papagali la discutii...
pacat
Ademordna [utilizator], Marţi, 15 septembrie 2020, 18:33
-3/5
Un articol curajos scris de o persoana care recunoaște ca nu se pricepe.
Problema e ca acest domeniu tehnic chiar are nevoie de expertiza pentru a fi popularizat. Ori exista niște, scuze, prostii evidente în articol. De exemplu:
-populația Estoniei este mica ceea ce ii permite sa experimenteze. Cum asa, credeți ca estonienilor nu le pasa de rezultatul alegerilor lor? Credeți ca vecinii lor de la răsărit nu ii motivează sa facă un sistem cat se poate de sigur?
-ce a mers pentru estonieni cu cei juma de milion de votanți nu demonstrează scalabilitatea. Dar un sistem informatic nu se dimensionează pentru 500000 și pica pentru 500001, 600000 sau chiar 5 milioane. Un sistem informatic se dimensionează dupa un ordin de mărime, nu dupa număr exact. Asa ca exemplul lor nu e doar relevant tehnic dar și politic: dupa Estonia, orice tara care nu are vot electronic nu-l are nu pentru ca nu știe sau nu poate ci pentru ca nu vrea.
-"soluția estoniană nu e perfectă. De fapt, nu există așa ceva." Duh!
-A reușit un smeker sa păcălească sistemul cu un vot ilegal? Brava mah, ia o bere și când oi fura tu sistemul electronic cum a furat Dragnea cu toți morții din cimitirele județului atunci să-ți faci tu griji.
-de reținut ca blockchain si votul electronic sunt conexe dar nu identice și nici măcar dependente. Blockchain se utilizează pentru multe alte lucruri și votul electronic se poate implementa pe alte cai.
Analfabetii repeta in nestire ca STS fura voturile
jorj_bv [utilizator], Marţi, 15 septembrie 2020, 20:26
+2/6
Cu toate ca (toate) partidele au reprezentanti in sectii si pot numara voturile in timp-real prin centralizare.
Totusi, institutiile statului trebuie sa actioneze in limite permise - in cazul lipsei unui sistem de control (gen blockchain sau certificate generate anterior) exista retorica fraudarii.
Nu trebuie trimis fiecare vot instantaneu
jorj_bv [utilizator], Marţi, 15 septembrie 2020, 20:29
+1/5
Daca se acumuleaza calupuri de 10-50-100 (sau o data pe ora), dispare trasabilitatea.
Hai să batem câmpii cu grație
cornholio [utilizator], Miercuri, 16 septembrie 2020, 2:23
+5/7
Problema centrală a votului electronic e aceea a autentificării și anonimizării. Trebuie ca doar cei autentificați să poate vota, doar o dată, și totodată, ca voturile să fie anonime, adică să nu poti asocia identitatea alegătorilor cu votul acordat. Cerințele astea sunt profund conflictuale și până în prezent nu s-a inventat un sistem care să nu depindă de un server central. Iar dacă depinzi de un server central, atunci depinzi de o autoritate publică care-l administrează, adică trebuie să ai încredere în guvern - care are conflicte uriase de interese privind rezultatul alegerilor.

Tehnologia blockchain rezolvă o problemă diferită: certificare temporală distribuită și non-repudiabilă. În limba română, înseamnă că un blockchain îți dă niște garanții că un anume eveniment s-a întâmplat la o anume dată, inaintea altora, fără să depinzi de un server central.

Asta e o problemă care nu e foarte relevantă pentru votul electronic. E ca apa sfințită, pui voturile pe blockchain că nu strică. Bine, ajută în anumite situații, de exemplu dacă alegătorul a trimis două voturi contradictorii la momente de timp diferite, poți să-l selectezi pe cel mai recent fără să te bazezi pe un sistem central.
Tehnooptimism - boala secolului ăstuia
marie-cu-palarie [utilizator], Miercuri, 16 septembrie 2020, 12:40
-2/6
Un articol doldora de cea mai periculoasă boală a acestui secol: tehnooptimism deșănțat.

Tehnooptimismul e credința profund irațională că trebuie să băgăm tehnologia în absolut orice. Schimbare de dragul schimbării.

Inclusiv cele mai hipertehnologizate țări precum Marea Britanie sau Japonia rămân la votul cu creionul și foaia. Or fi ei nebuni și au descoperit estonienii (la sfârșitul zilei o fostă republică sovietică și geografic o suburbie a Rusiei) apa caldă? Haida de.

Votul electronic e una din ideile absolut îngrozitoare. Tehnologia nu e un panaceu la orice. Există lucruri în care e chiar foarte bine că nu este implicată tehnologia. Actul de a vota este unul dintre ele.
Observabilitate
stefanppp [utilizator], Miercuri, 16 septembrie 2020, 16:48
+1/5
Focul, daca te arde, te doare. Si poti sa ii arati medicului ca te-ai ars. Pilotul automat al avionului, daca face o greseala fatala, pica avionul. Cand iti transfer 10lei prin Revolut si nu ajung la tine, tu observi. Toate sunt evenimente observabile de catre cei directi implicati. La votul electronic, apesi pe ecran pe Ionica, si seara te uiti la TV si vezi ca a iesit Marioara. Schimbarea votului tau nu este un eveniment observabil de catre tine.

Articolul spune corect cum ca securitatea calculatorului personal e buba. SSL si homomorphic encryption si public ledgers resolva problema atata timp cat calculatorul tau personal (incluzand siliconul, BIOS, sistemul de operate, toate driverele, aplicatia de vot) nu poate fi manipulat sa iti schimbe votul. Faza cu "poti sa verifici pe urma" e valabila numai daca verificarea se face de pe un alt calculator, care e complet independent de primul (alt cip, alt bios, alt OS, alt alt alt). Si poate mai important de atat, daca e intradevar posibil sa verifici, trebuie ca verificarea sa iti dea tie, ca votant, o dovata incontestabila, matematica, cum ca votul tau a fost schimbat.Altfel, oricune poate zice ca "a fost furat", dar nu are dovezi.
Votul electronic e viitorul
SKBjull [utilizator], Miercuri, 16 septembrie 2020, 17:13
+2/6
Votăm demult electronic, like-urile de pe FB sunt un exemplu.
Eu aș vota zilnic, ca pe FB, nu doar oameni în funcții, ci și idei.

Democrație directă electronică. M-a dezamăgit un politician, să zicem Băsescu? 50%+1 din oameni cred că nu mai e bun? I s-a terminat mandatul.

Apar idei năstrusnice de la Ciordache? Facem un scurt referendum, online. La un număr de 3 inițiative respinse, îi suspendăm temporar dreptul de a mai iniția altele, să nu se creeze doar zgomot. Poate îmi displace cu totul fața lui și setez un algoritm să respingă orice inițiativă de-a lui, până nu intervin manual.

Inteligența colectivă ar trebui să fie mult deasupra sumei inteligențelor indiviuale. Românii vor autostrăzi de 30 de ani, vor școli, vor spitale, poporul nu e prost cum vor să credem toți.

Problemele sunt tehnice. Cum faci ca un om să voteze, o singură dată, fără ca altcineva să poată vedea ce a votat și totuși să ai încredere că rezultatele nu sunt manipulate?
STS l-a scos pe Basescu de 2 ori presedinte
patrunjel [utilizator], Miercuri, 16 septembrie 2020, 18:21
-1/7
STS l-a scos pe Basescu de 2 ori presedinte in doua alegeri pe care le-a pierdut in realitate. Insa conteaza cine contabilizeaza si numara voturile central.
USL nu vrea asa ceva.( punct)
Francisc 1 [utilizator], Miercuri, 16 septembrie 2020, 20:01
+1/5
cat timp astia vor fi majoritari in parlament nici vot electronic nu pupam!
Dovezi?
jorj_bv [utilizator], Joi, 17 septembrie 2020, 2:12
+1/3
Poate a fost ceva dubios la votul rapid de la Paris. Sau nu, poate a fost organizare.
Poate ca au aparut niste intarzieri neasteptate in unele parti la verificarea cartilor de identitate la Johannis si au aparut cozi, ceea ce a generat o emulatie impotriva lui Ponta mai ales in tara. Sau nu, poate ca pur si simplu a mers greu reteaua.
Cert e ca daca lipsea vreun vot iesea un scandal monstru... PSD avea reprezentanti si la Paris, dar si in 2014...
Procesele verbale se pot vedea online si cativa au procesat datele respective ... au iesit niste probleme de incheiere a sumelor, dar totul a fost rezolvat ... Mno, si ungurii olteni, de fpat din toata Romania ... dar nu e nimic ilegal, mai ales ca se verifica live votul multiplu
Cumva STS a lasat PSD sa domneasca la alegerile din 2016 ... Pare cam tras de par, nu?
Dar in sectia de votare?
jorj_bv [utilizator], Joi, 17 septembrie 2020, 2:17
+2/4
Unde au votat ani de zile mortii din Teleorman ai necromancerului zDragnea.
Sau unde partidele mari pot decide sa imparta frateste voturile pentru partidele care nu au reusit sa trimita delegat intr-o sectie de la Cucuieti
Sa nu vorbim de suveici, inmanarea mai multor buletine, plata votului si alte nebunii ...
”inteligența colectivă”
marie-cu-palarie [utilizator], Joi, 17 septembrie 2020, 4:06
0/0
Ei bine NU.
”Inteligența colectivă” nu este deasupra sumei inteligențelor individuale.

Lumea dă înainte grație indivizilor geniali - nicidecum grație colectivității. Desigur, asta dacă funcționați în paradigma lumii civilizate - a Occidentului - și nu în cea a Republicii Populare Chineze.
E putin mai complicat
Eu the first [utilizator], Joi, 17 septembrie 2020, 17:55
0/0
Sunt doua aspecte aici.

Unu la mana, tre' asigurata o numaratoare corecta, imposibil de falsificat chiar si-n situatia in care cineva rau intentionat ajunge sa controleze o bucatica din infrastructura.

Doi la mana, tre' sa se pastreze bine documentat daca ai votat, cand, de cate ori, care a fost ultimul vot pe care l-ai dat, da' fara ca informatia asta sa permita cuiva sa determine de la cine vine votul.

Daca agregi, schimbarea votului, asa cum se preconizeaza sa fie construit sistemul, e imposibila - nu mai ai cum sa determini care vot din calup trebuie eliminat.

Ce se poate face e ceea ce face si bitcoin: un registru distribuit al tuturor tranzactiilor efectuate pe platforma. Aia face imposibila falsificarea informatiilor. (In fapt, pentru o platforma relativ sigura ar fi nevoie de trei registre separate, gestionate de autoritati diferite, si stocate distribuit, da' ala e detaliu de implementare, in mod esential se poate.)

Cum spuneam, daca cineva rau intentionat are acces cap-coada la tot sistemul, asigurarea confidentialitatii si securitatii datelor e imposibila. Da' se poate face un sistem in care informatia e distribuita, criptata si semnata electronic in asa fel incat sa nu fie niciodata pe aceeasi bucatica de sistem suficient de multa informatie pentru a determina cum a votat o persoana anume.
Blockchain nu e ce crezi matale ca e
Eu the first [utilizator], Joi, 17 septembrie 2020, 18:04
+1/1
E o modalitate e a pastra un registru distribuit, cu semnaturi electronice de asa natura incat nici o entitate care are acces la registru nu poate impersona alte entitati, si la toate modificarile facute poate fi verificata autenticitatea.

Blockchain nu e ceva ce cumperi. E ca teorema lu' Pitagora: daca stii lungimile laturilor unui triunghi dreptunghic poti calcula lungimea ipotenuzei. La fel, cu tehnologie blockchain incorporata in sistemul de vot electronic, poti verifica daca cineva a incercat sa falsifice informatie, chiar daca tu nu ai acces la toata informatia.

Exista potential si alte modalitati de implementare a unui sistem de vot electronic in afara de blockchain, da' blockchain parca special pentru sisteme de vot electronic a fost facut, sau, mai general, registre electronice distribuite care sa nu permita interferente neautorizate.
Pai eu ce am spus?
Jegul Cristian Ioan [utilizator], Duminică, 20 septembrie 2020, 18:38
0/0
Doar PIN-ul de patru cifre este o protectie muult prea slaba, iar o parola complex nu poate fi tinuta minte.
Idetificarea biometrica era dificile de implementa in 2000. Dar camerele bancomatelor, asa cum erau in urma cu 20 de ani, cu rezolutie mieca, erau de ajuns ca sa confirme ca am vitat eu, nu altul, si ca nu am votat de mai multe ori!
comenteaza