Dragoș Bucur, dragul meu, libertatea ta de a scrie că nu vrei vaccin și mască îmi dă dreptul de a te înjura și de a te înjura și de a te înjura​ - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2275miercuri 22 sep 2021
Perspektivă

Dragoș Bucur, dragul meu, libertatea ta de a scrie că nu vrei vaccin și mască îmi dă dreptul de a te înjura și de a te înjura și de a te înjura​

de Eugen Istodor Joi, 11 februarie 2021, 19:27
- a A+
Imagine
Dragoș Bucur a scris pe Facebook că nu vrea vaccin și mască. Un bine și-a făcut. Și și-a luat înjurături. Apoi, a revenit nedumerit, tot pe contul său de Facebook, constatând că prea a fost înjurat. Și, mirat, se-ntreabă de unde i-a venit potopul? Totuși, el și-a postat mai curajos decât alții părerea. E libertate de expresie sau NU E? Este, cum să nu? Dar cum el este liber și curajos să-și exprime curajul într-un loc public, uite, și tona de internauți vaccinați și cu botniță au dreptul să nu fie de acord cu el. Adică, să-l înjure.


A făcut vreun rău omul Dragoș? Nu. Are dreptul să aleagă.
A făcut vreun rău actorul Dragoș Bucur? Da, pentru că este actor. Ca actor opțiunile sunt limitate.
Un cuvânt de-al său și un gest de-al său fac lumea mai frumoasă. Și când ești magicianul miloanelor, un cuvânt de-al tău dă curaj în viață pierduților, un gest întărește șoșoacele din capul celor puternici. Uite-l pe Dragoș în piese de teatru, în filme. Uite-l în reclame, uite-l în emisiuni tv. De ce o fi pe ici, pe colo? Sigur nu ca postac pe facebook.

Nu.
Pentru că-n timp, a dobândit notorietate pentru ce este. Un actor cunoscut, profesionist.
Adică, cupostarea sa curajoasă "și-a făcut rău" singur. Da, e actor.
Acolo e buricul problemei.
Deci, sunt "bombe cu ceas" un gest și un cuvânt venite de la actorul Dragoș Bucur. Atât pe scena Facebook-ului, cât și pe scena artelor spectacolului.

Dreptul lui Dragoș de a nu-și pune masca și a face vaccin îmi face mie rău. Nu direct. Nu umblu acum după Dragoș să-l văd în carne și oase, prin filme, teatre.

Îmi face rău poporul care-l iubește pe Dragoș Bucur și mă infectează. Milioanele care-l adulează și-l iau drept model, mă infectează. Infectează. Infectează. Prin piață, prin oraș. Poporul zice: uite-l bă dacă ăla așa face, eu de ce să nu fac?

Și cum vorbim de o breasla minunată din care face parte... Poate să-l înjure nu doar postacii, trolii de pe Facebook, dar îl vor înjura colegii. Poate mai face vreo emisiune, vreo reclamă. Suflarea sa se va rostogoli peste ei. Ei ce vină au?

Păi, să nu-l înjur? Îl înjur. Îl înjur.

Dragoș, inocența ta îmi face rău.
Dragoș, puterea exemplului tău îmi face rău.
Dragoș, mirarea ta, îmi face rău.
Ne-vaccinarea milioanelor tale de șoșoace îmi face rău.
Ne-mascarea milioanelor tale de șoșoace îmi face rău.

Știu că ți-ai luat un COVID 19.
Acum, îți doresc sănătate! Dar nu te mira că te-njur!
Ție ți-e bine, mă bucur, ești, Dragoș, în marea galerie a neamului conspiraționist românesc, care ne-a lăsat mască: Cristi Puiu, Iulian Capsali, Diana Șoșoacă, Dorel Vișan. Fii demn, fii bun, fii brav! Te înjur.

Eh, articolul ăsta are urme de exagerare.
Știi de ce te-njur mai aprig, dragă Dragoș? Pentru că prelungești cu gestu-ți curajos deschiderea teatrelor, scenelor de spectacol.

Nu-ți dai seama că amâni, amâni, cine știe cât, uite, punerea în scenă a pieselor, facerea filmelor? Tu știi că nu-i ușor să te gândești la libertatea de creație cu masca la gură, nu? Ori, prelungești acest chin. Oamenii ăia care-ți dau partiturile se apără de tine.

Uite, eu mă gândesc la Sonetul 141, sonetul lui Shakespeare, atât de drag mie.
Cum vezi altfel decât PE SCENĂ mulțimea de simțuri răzvrătită din Sonet?
E atât de plin de emoții, cum să le ascunzi sub mască?
Cum vezi sonetul recitat într-o lume înfricoșată de tine și de alții care cred în tine?

Uite-l pe minunatul 141, pe care știu că-l știi, pe care îl văd rostit-jucat, de ce nu, chiar de tine.
Văzându-te recitând, tu fără mască, fără vaccin, mă înfricoșezi.
Văzându-te cu mască, n-are niciun chichirez. Respirând eu în mască, privindu-te pe scenă e o aberație.

Pentru că negarea ta, Nevăzutul ser - vaccin din braț contează. Vaccinul face găurică-n umăr și-n conștiință. Și oprește stări de alertă, de urgență, de panică, de furie, de depresie. Vaccinul, de ce nu, dă drumul, cumva, speranței de mai bine, simțurilor. Sperăm prin el să se termine blestemul COVID.

Ia gândește-te cum vei recita 141 într-o libertate, în care amândoi să fim egali? Tu actor, eu umil spectator. Într-o sală de sute de oameni, toți fără mască și frică. Ca pe vremuri?

"Pe cinstea mea, nu ochii-mi te iubesc,
ei ce te ştiu părelnică, nătîngă,
doar inima, ce ei dispreţuiesc
înnebunită-i gata să răsfrîngă.

Auzul, şoapta-ţi nu mi-a alintat,
nici mîna povirnită lin, de gheaţă,
nici miros şi nici gust nu m-au chemat
la un ospaţ cu numai noi de faţa.

Cinci minţi, cinci simţuri, nu mă pot opri
să fac un serv din inima-mi zăludă
ce bărbăteşti elanuri părăsi
spre-a se robi pedepsei tale, crudă...

Mîhnirea-mi doar cu-atîta se alege : pedeapsă-mi este şi fără de lege..."


41795 de afisariIndrazneste
Cetateanu [utilizator], Joi, 11 februarie 2021, 20:13
+30/98
Dovedesti ca esti dobitoc! Politia te opreste ca n-ai respectat legea si poate pui in pericol viata altora. Boul Bucur a fost injurat ca a intrat in categoria sosoaca/bittman, si prin actiune si exemplu pune in pericol viata altora! Asa ca tot in numele libertatii de expresie si VIATA a fost injurat. Si daca te opreste politia ca esti BOU, politistul are dreptul sa te injure!
E mare diferenta intre cele cazuri...
AndreeaK [utilizator], Joi, 11 februarie 2021, 20:28
+30/48
Dragos Bucur si-a exprimat o opinie in baza libertatii de expresie. In baza aceleasi libertati oricine isi poate exprima opinia asupra opiniei lui Dragos Bucur, fie si cu o injuratura (nu dezbat moralitatea din spatele oricarei opinii).
Libertatea de expresie nu este numai pentru Dragos ci este pentru toata lumea.
Cazul pe care l-ati expus nu se incadreaza la libertatea de expresie decat vag. Politistul va aduce la cunostinta un fapt care are consecinte legale. Dumneavostra puteti sau nu sa fiti d-acord cu acel fapt, dar datorita existentei acelor consecinte legale trebuie sa veniti cu argumente practice - demostrati ca nu ati depasit viteza. Politistul nu a exprimat o opinie personala ci un fapt fizic - vitezometrul arata ca ati depasit viteza. El ca politisit este obligat prin lege sa va opreasca si sa va amendeze - nu este un fapt de opinie. Daca dumneavostra injurati politistul aflat in serviciu si care v-a oprit in trafic in exercitiul serviciului sau de politist, atunci dumneavostra va faceti vinovat de atac verbal la adresa unui reprezentat al statului aflat in exercitiul functiunii. Sunteti liber sa il injurati? Absolut, puteti sa o faceti linistit. Exista consecinte pentru injuratul politistului care te amendeaza legal? Da, exista, dar asta nu iti elimina dreptul de a-l injura daca tii neaparat.
Sper ca aceasta mica explicatie sa va ajute sa alegeti cand sa injurati pentru a va maximiza sansele de utilizare a libertatii de exprimare intr-o maniera sigura pentru buzunarul dumneavostra.
inca 189 de comentarii comenteaza