Rusia a anunțat că își retrage trupele de la granița cu Ucraina - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0491miercuri 12 mai 2021

Rusia a anunțat că își retrage trupele de la granița cu Ucraina

de S.J. Joi, 22 aprilie 2021, 15:11
- a A+
Imagine
Rusia a anunțat joi că își va retrage trupele din apropierea graniței cu Ucraina și Crimeea, considerând finalizate exercițiile militare pe care le-a desfășurat în zonă, relatează Euronews .


"Trupele și-au demonstrat abilitatea de a asigura o apărare de încredere a țării. Așadar am decis să închei inspectarea activităților din districtele militare din sud și vest" din vecinătatea Ucrainei, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Șoigu într-un comunicat de presă.

Acesta a precizat că trupele se vor întoarce la bazele lor până pe 1 mai, nefiind însă clar dacă ordinul vizează toate trupele masate de Rusia la granița sa cu Ucraina în ultima lună, potrivit Reuters .

Josep Borrell, diplomatul șef al Uniunii Europene a declarat luni că Rusia a transferat în jur de 100.000 de soldați în apropierea graniței sale sudice.

Joi dimineață, ministrul de externe ucrainean a făcut apel la aliații occidentali să arate că sunt pregătiți să pedepsească Moscova cu noi sancțiuni, inclusiv cu excluderea Rusiei din sistemul global de plăți bancare SWIFT, pentru a descuraja Kremlinul să recurgă la și mai multe forțe militare.

Serviciul federal de securitate din Rusia a anunțat că a arestat joi, în Crimeea, un bărbat suspectat de trădare, ce ar fi furnizat Ucrainei informații secrete despre flota din Marea Neagră.

Președintele Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul să nu treacă peste "liniile roșii" ale Rusiei , spunând că Moscova va răspunde rapid și dur la orice provocări, astfel încât cei care le-au făcut își vor regreta acțiunile.

​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski promulgase cu o zi în urmă o lege ce permite convocarea rezerviştilor pentru serviciul militar fără a decreta mobilizarea .

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de intensificarea ciocnirilor în Donbas, unde trupe ucrainene luptă cu separatişti sprijiniţi de Rusia, într-un conflict despre care Ucraina afirmă că s-a soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014.

Ucraina, aliaţii săi occidentali şi NATO au acuzat Rusia de masare 'provocatoare' de trupe la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea. La rândul său, Rusia a denunţat 'activitatea provocatoare' a Statelor Unite şi NATO în regiunea Mării Negre.

Știre în curs de actualizare.


18970 de afisariManevra tipic ruseasca.
Cataleya [utilizator], Joi, 22 aprilie 2021, 15:55
+26/40
Au comasat trupe, iar acum retrag doar 80% din soldati si armament.
Lumea rasufla usurata.
Prin toamna mai inventeaza un conflict, mai face un exercitiu, mai trimite inca o "incarcatura" de soldati si armament din care vor retrage iar doar 80%.
Si face Putin manevrele astea de inca 2-3 ori si la sfarsitul lui 2022, Crimeea si granita cu Ucraina vor fi pline cu zeci de mii de soldati si armament "uitati" de Putin in retragerile sale.
Metoda e arhicunoscuta, de toata lumea, nu doar de nemernicul de la Kremlin.
El se crede inteligent dar de fapt e doar un fricos disperat ca ar putea pierde puterea.
Le retrage unde?
denvarel [utilizator], Joi, 22 aprilie 2021, 15:18
+22/38
În Ukraina?
inca 109 comentarii comenteaza