Turcan: În ultimii cinci ani, a crescut de cinci ori numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie / 1,6 milioane de români sunt încadraţi cu salariul minim - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0620miercuri 16 iun 2021

Turcan: În ultimii cinci ani, a crescut de cinci ori numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie / 1,6 milioane de români sunt încadraţi cu salariul minim

de N.O. Marţi, 11 mai 2021, 23:57
- a A+
Imagine
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că numărul angajaţilor cu salariul minim pe economie a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani, numărul celor încadraţi cu astfel de salarii fiind de 1,6 milioane, relatează News.ro.


Ministrul Muncii afirmă că România are aproximativ 1,6 milioane de lucrători care au salariul minim pe economie, numărul acestora fiind de cinci ori mai mare decât în urmă cu cinci ani.

"Există o realitate pe care trebuie să o acceptăm: în România a crescut, în ultimii cinci ani, de cinci ori numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie. Ceea ce înseamnă că, unu: salariul minim este în mare parte văzut de către mediul economic ca un element de competitivitate, de stimulare şi nu ca pe un instrument de asigurare a unui trai decent pentru angajaţi. De asemenea, e clar că această creştere a numărului de angajaţi cu salariul minim vine şi dintr-o incapacitate a mediului economic de a susţine constant o majorare a salariului minim mai consistentă, pentru că dacă această majorare a salariului minim se face superficial, rişti ca un angajator să concedieze în loc să opereze o majorare a salariului minim. În acelaşi timp da, cred că şi dialogul social trebuie să fie unul mai eficient", a declarat ministrul Muncii, marţi seară, la Realitatea Plus.

Ea a menţionat că nu toţi salariaţii care au salariul minim în cartea de muncă primesc acest venit, ea catalogând drept "negativ, contraproductiv" faptul că unii angajaţi acceptă să fie plătiţi "la negru sau la gri".

Turcan a dezvăluit că există "semnale de îngrijorare" cu privire la salarul minim, mai ales în contextul în care există la nivel european discuţii despre definirea unui nivel a acestui salariu.

"Există deja o propunere de Directivă a Comisiei Europene prin care să se stabilească un nivel definit al fixării salarului minim, ceea ce în România în momentul de faţă nu cred că este posibil. Pe de altă parte, eu cred că atunci când luăm în calcul nivelul salariului minim discuţiile între părţile sociale, angajaţi şi angajatori, trebuie să fie mult mai intense, trebuie să luăm în calcul nişte factori care să aducă puterea de cumpărare în discuţie odată cu salariul minim, pentru că în România, din nefericire, sărăcia în muncă este peste media europeană", a adăugat Raluca Turcan.

2534 de afisarivrajeala
Jebediah_Sanchez [utilizator], Miercuri, 12 mai 2021, 2:14
+5/5
E clar ca sunt MUUUULTI cu salariul minim doar pe hardtie si asta e ingrijorator. Pe langa evaziunea fiscala, mai e si problema cu pensia pt ca se vor trezi multi care se vor pensiona si nu vor avea bani sa treaca strada...
cand vorbeste turcan, te iei cu mainile de cap
clam [utilizator], Miercuri, 12 mai 2021, 2:06
+3/5
cica e contraproductiv ca angajatii sa accepte munca la gri. despre angajatori, nimic. adica tot amaratii aia santajati sa accepte salariul minim in acte sunt de vina, ca vor si ei sa aiba din ce trai. altfel, controale, itm, chestii - nimic. pai nu e treaba lui madam sa starpeasca ilegalitatile astea comise de patroni?amenzi peste amenzi pentru firme care platesc la negru, gri, bleumarin, nu mustrarea angajatilor care accepta mizeria asta, ca, deh, nu l-au cunoscut toti pe stolo la viata lor sau n-or fi vrut sa se imprieteneasca intim cu el, sa ajunga si ei ministri. si asta e principalul motiv pentru care atatia angajati au salariul minim, evaziunea, nu altele.
inca 12 comentarii comenteaza