Visual Capitalist: Cele mai mari scheme Ponzi din istoria modernă - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2275marţi 21 sep 2021

Visual Capitalist: Cele mai mari scheme Ponzi din istoria modernă

de DP Sâmbătă, 24 iulie 2021, 8:47
- a A+
Imagine
Unele lucruri sună pur și simplu prea bine pentru a fi adevărate, dar atunci când e vorba de bani, uneori judecata noastră se clatină, scrie Visual Capitalist. Acesta este și cazul schemelor Ponzi, un tip de fraudă financiară care atrage investitori promițând randamente anormal de mari. Cum a fost la noi jocul Caritas, dacă vă mai amintiți. Banii cu care vin noii înscriși în jocul piramidal sunt folosiți pentru plata membrilor veniți anterior. Schemele de acest tip poartă numele lui Charles Ponzi, un italian care promitea în anii 1920 că va dubla banii clienților săi în termen de 90 de zile. De la el încoace, numeroase scheme Ponzi s-au derulat pe tot globul.


În multe cazuri, aceste scheme au prosperat profitând de publicul care de multe ori nu avea cunoștințe financiare solide. Caritas, de exemplu, a fost o schemă Ponzi cu sediul în România care s-a comercializat ca un "joc de auto-ajutorare" pentru cei săraci. Schema a avut inițial un mare succes, înșelând milioane de oameni cărora li se promitea un randament de 800% după trei luni. Caritas a funcționat doar doi ani, dar "succesul" său a fost incontestabil, scrie Visual Capitalist. În 1993, circa o treime din banii țării treceau prin acest montaj financiar.


Citește continuarea pe Visual Capitalist.


3657 de afisariCrypto ca crypto
Gelu Balsam [utilizator], Sâmbătă, 24 iulie 2021, 12:34
+5/7
Caci nu esti obligat sa participi. Insa ce sunt bugetele nationale in care pentru a fi platiti bugetarii de azi se fac datorii pentru generatia de maine? Iar in aceste scheme Ponzi nationale nici macar nu ai dreptul sau posibilitatea sa nu participi! Esti legal obligat!
Digital Gold
NimeniNeica [utilizator], Sâmbătă, 24 iulie 2021, 9:28
+4/10
Au uitat sa mentioneze cea mai mare schema Ponzi, crypto.
inca 6 comentarii comenteaza