Elveţienii au spus DA certificatului sanitar la referendum (estimări) - Hotnews Mobile
1 € 1 USD marţi 25 ian 2022

Elveţienii au spus DA certificatului sanitar la referendum (estimări)

de DP Duminică, 28 noiembrie 2021, 14:22
- a A+
Imagine
Elveţienii au pus "da" legii privind combaterea COVID-19 ce a permis instituirea certificatului sanitar, potrivit primelor estimări publicate duminică de institutul sondage gfs.bern, informează AFP și Agerpres. Opozanţii faţă de certificatul sanitar, care au iniţiat referendumul, au pierdut prin urmare scrutinul. Potrivit primelor estimări, legea a fost susţinută de 63% dintre elveţienii care s-au prezentat la vot, cu o marjă de eroare de trei puncte procentuale. Sondajele realizate înainte de referendum au dat tabăra favorabilă acestei legi ca fiind majoritară. Doar partidul de dreapta populist UDC, prima formaţiune politică a ţării, i-a îndemnat pe elveţieni să voteze împotriva acestei legi.


Referendumul a avut loc în contextul apariţiei noii variante Omicron a coronavirusului, depistată în Africa de Sud şi declarată "îngrijorătoare" de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi a impus stare de alertă în toată lumea.

Semn al unor tensiuni neobişnuite în Elveţia, poliţia a înălţat bariere în jurul sediului guvernului şi Parlamentului de la Berna, în faţa unor posibile manifestaţii de protest.

Campania pentru referendum din Elveţia a fost marcată de numeroase manifestaţii, uneori interzise şi marcate de violenţe, însă departe de scenele de revoltă extrem de violente care au avut loc în Ţările de Jos. Cu toate acestea, amplificarea tensiunilor în Elveţia, ţară reputată pentru a sa cultură a dialogului şi compromisului şi unde referendumuri sunt organizate de mai multe ori pe an într-un climat de linişte, a avut un efect de electroşoc.

Numeroşi politicieni, inclusiv ministrul sănătăţii Alain Berset, care de doi ani este un personaj marcant al luptei împotriva COVID-19 în această ţară, au fost ameninţaţi cu moartea şi sunt plasaţi de atunci sub protecţia poliţiei.

Duminică, elveţienii au spus "da", cu un procent de 61%, şi unei iniţiative populare privind îngrijirile medicale prin care se cere Confederaţiei să garanteze o "remunerare corespunzătoare" pentru servicii. O majoritate de cantoane trebuie de asemenea să o aprobe pentru ca aceasta să treacă.

Contrar altor ţări, care se confruntă cu o agravare a pandemiei, guvernul elveţian a refuzat până acum să înăsprească măsurile de luptă din planul naţional, informând că paturile de la terapie intensivă sunt ocupate de pacienţi cu COVID-19 în proporţie de numai 20%. Se pare însă că majoritatea populaţiei elveţiene doreşte măsuri mai ferme.

În condiţiile în care noua variantă Omicron de răspândeşte, preşedintele Confederaţiei, Guy Parmelin, a lansat un nou apel la vaccinare, publicat duminică în presă.

Cu o rată de vaccinare cu schemă completă de circa 65%, Elveţia se află în ceea ce priveşte vaccinarea în urma altor ţări din Europa de Vest.


12558 de afisariLe dai tu lectii de democratie la elvetieni?
gio13 [utilizator], Duminică, 28 noiembrie 2021, 17:04
+31/71
Culmea romanului este sa le dea lectii de democratie la elvetieni :))). Vezi-ti de Pesedeii tai mai bine.
Doamne ce popor inapoiat, nu?
imi_pasa_de_romania [utilizator], Duminică, 28 noiembrie 2021, 14:40
+30/74
Cam asa cred ca gandesc unii postaci de pe forum d-aici, nu?

Cum sa ai incredere in conducatori, sa-ti pui sperantele in medicina si stiinta si sa respecti reguli? Ba mai mult sa fii si prost sa recunosti asta intr-un referendum?

Pai ei nu stiu ca virusul si boala nu exista, ca vaccinul e apa si ca singura scapare e sa protesteze lumea impotriva stiintei in speranta ca revenim la Evul Mediu care ne va salva si purifica sufletul?

Nu cam asa gandesc sosocii si conspirationistii?

Din pacate lasand sarcasmul acid la o parte, eu nu am speranta ca o sa prind momentul sa vad Romania tot cu atata intelepciune si educatie cat sa faca orice, inclusiv sa respecte reguli restrictive, care paote par absurde, doar ca sa depaseasca momente critice.

La noi avem inteligenti care se filmeaza in timp ce incalca reguli si se mai si lauda, apoi se enerveaza cand sunt amendati. Cred ca mai stiti faza cu "ami pare rau".

La noi lumea inca mai crede ca vaccinul se "ia" doar daca esti bolnav, de parca ar fi pastila.

Am mai observat ca atunci cand sunt restrictii se dau alte tari fara restrictii ca exemplu (asta in conditiile in care valurile nici nu se petrec simultan, noi fiind in urma cu o luna sau doua, motiv pentru care altii le relaxeaza in timp ce noi inca le avem, dar logica unora ignora acest detaliu), dar nu mai dau aceleasi tari exemplu imediat ce apar restrictii. Iar cand vin specialisti cu zeci de ani experienta sutn numiti "idioti", iar persoane ca Becali, Sosoaca sau Budeanu sunt venerati pentru ca spun adevarul.
inca 67 de comentarii comenteaza